Анна Штепура
11:59 11/11/2010

Ліквідація державної екологічної експертизи порушує українське та міжнародне законодавство — експерт

 

Ліквідація державної екологічної експертизи порушує українське та міжнародне природоохоронне законодавство.

 

Таку думку висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

 

“Проект Закону України “Про вдосконалення дозвільної системи у будівництві”, запропонований Міністерством регіонального розвитку та будівництва, фактично скасовує інститут державної екологічної експертизи та порушує норми та вимоги українського та міжнародного природоохоронного законодавства”, — зазначила вона.

 

Т. Тимочко підкреслила, що цей документ — приклад спроби Мінрегіонбуду розширити коло своїх повноважень та уникнути незалежного та прозорого контролю. Вона зазначила також, що запропонований законопроект порушує Конвенцію “Про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті”, яка була ратифікована Україною у 1999 році та Конвецію “Про доступ до інформації, участь громадськості у прийняті рішень та доступі до правосуддя, що стосується довкілля” (ратифікована Україною у 1998 році).

 

Також експерт підкреслила, що Мінрегіонбуд намагається замінити державну екологічну експертизу власною експертизою проектів будівництва, яку здійснює Укрінвестекспертиза, котра підпорядкована міністерству.

 

Разом з тим, голова Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Сергій Размєтаєв зазначив, що під виглядом сприяння бізнесу тексти екологічних законів виключають єдину можливість громадськості “отримати інформацію про будівництво, впливати на прийняття рішення шляхом проведення екологічної експертизи” .

 

 

 

class="Apple-style-span" face="Arial, sans-serif">
color="#222222">
face="Arial, sans-serif">
size="2">Нагадаємо, що Міністерство регіонального розвитку і будівництва за дорученням уряду розробило законопроект про дозвільну систему в будівництві, який до 15 листопада має бути внесений на затвердження до Кабінету Міністрів.

 

class="Apple-style-span" face="Arial, sans-serif">
color="#222222">
face="Arial, sans-serif">
size="2">З ухваленням цього документу кількість дозвільних процедур для інвесторів скоротиться з 90 до 25, а часові терміни отримання цієї документації — з 400-450 до 60 днів. Також планується 
color="#000000">запровадження в дозвільній системі у будівництві принципів мовчазної згоди, єдиного вікна та організаційної єдності.

 

class="Apple-style-span" face="Arial, sans-serif">
color="#222222">
face="Arial, sans-serif">
size="2">У цьому законопроекті Міністерство вводить поняття декларативного принципу для початку будівництва і введення в експлуатацію. Разом з тим, об'єкти планується розділити на 5 категорій, залежно від ступеня складності і небезпеки їх будівництва.

Читайте также по теме