ГолосUA
15:53 23/03/2009

Литвин: Павлоград може стати «другим Чорнобилем»

Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав прийняти негайні заходи з приводу ситуації, яка склалася з утилізацією твердого ракетного палива в Павлограді Дніпропетровської області.

Про це ГолосUA повідомила прес-служба Верховної Ради.

Перебуваючи в Дніпропетровську, він заявив, що необхідно негайно нейтралізувати ситуацію, щоб не трапилася катастрофа подібна Чорнобильській.

Спікер зазначив, що для утилізації ракетного палива необхідно виділити 40 млн. гривень, що на сьогодні зробити дуже складно у зв’язку з падінням економіки й промислового виробництва.

Одним зі шляхів вирішення проблеми Литвин вважає звернення до міжнародного співтовариства. «Досить паперів, декларацій, необхідні конкретні рішення, необхідна позиція парламенту, яка повинна опиратися на настрої й потреби людей», — сказав Голова ВР.

Він підкреслив, що для виправлення ситуації необхідно вжити резонансних дій.

У січні підприємство «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» звернулося до Міністерства оборони США із проханням профінансувати частину програми утилізації твердого ракетного палива.

Раніше генеральний директор ПХЗ Леонід Шиман заявляв про недостатнє фінансування державних програм з утилізації твердого ракетного палива. З його слів, у держбюджеті на 2009 рік закладено фінансування в 12,6 млн. гривень замість запланованих раніше 197,1 млн. гривень.

Павлоградський хімзавод займається утилізацією металевих відходів (бере участь у комплексній програмі Міністерства оборони з утилізації ракет і боєприпасів), а також виробництвом і реалізацією вибухових речовин.

 

Читайте также по теме