ГолосUA
12:15 31/07/2010

Литвин підтримав проект Медведєва щодо реформи ОБСЄ

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за необхідність відродження Організації з безпеки і співробітництва в Європі та її перетворення на організацію-лідера в європейському регіоні.

Про це йдеться у статті В.Литвина "ОБСЄ: з минулого в майбутнє", що приурочена до 35-річчя ОБСЄ та опублікована в газеті "Голос України" у суботу, повідомили у прес-службі українського парламенту.

Визнаючи унікальність Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 р. у світовому масштабі та його беззаперечний внесок у розбудову нової архітектури міждержавних взаємин та європейської безпеки, В.Литвин зазначив, що останніми роками ОБСЄ "зіштовхнулася з новими викликами, здатними паралізувати всю її роботу".

Зокрема, заявив він, "найскладнішим випробуванням не лише для ОБСЄ, але і для всієї міжнародно-правової системи після Косова і війни в Іраку стала ерозія світового ладу, заснованого на балансі сил, взаємному визнанні та колективних договорах".

З огляду на викладене вище, В.Литвин висловив думку про те, що в ОБСЄ "зі всією очевидністю назріла нова хвиля реформ і змін, які б допомогли посилити її роль і значення в розв`язанні складних проблем безпеки, економічного і гуманітарного співробітництва на величезному просторі від "Ванкувера до Владивостока".

У цьому контексті В.Литвин наголосив на невипадковості "амбітної ініціативи" Президента Росії Дмитра Медведєва щодо створення нової архітектури безпеки в Європі та юридично зобов`язуючого Договору про європейську безпеку. "Проект російського Президента не розрахований на негайний результат, він ініціює переговорний процес, якщо хочете, дискусію про нове бачення сучасної концепції безпеки, яка пропонує позаблоковий і невоєнний механізм узгодження різних інтересів і розходжень між країнами, зокрема розходжень світоглядних та ідеологічних", — зауважив керівник парламенту.

"Лише так ОБСЄ зможе продовжити свою власну історію в новому столітті, відповісти на нові загрози і виклики, залишаючись головним інструментом раннього попередження, запобігання конфліктам, регулювання криз і постконфліктного відновлення. Тільки відроджена і перетворена ОБСЄ в наступні десятиліття зможе служити народам надійною трибуною і каналом міждержавного діалогу в ім’я безпеки і співробітництва на континенті", — підсумував В.Литвин. />  

Читайте также по теме