ГолосUA
18:12 23/09/2010

Литвин припустив, що КСУ може доручити парламенту внести зміни до Конституції

У випадку визнання неконституційності політреформи 2004 року, Конституційний Суд України може доручити Верховній Раді внести відповідні зміни до Основного Закону.

Таке припущення зробив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу “ Рада”, передав кореспондент ГолосUA.

«Процедура (прийняття закону по політреформу – ред.) була порушена – це всі визнають. Якщо вона була порушена, то КСУ може це констатувати і внести Верховній Раді припис, керуючись порядком внесення змін до Конституції здійснити відповідні дії», — зазначив він.

За його словами, у такому випадку Верховна Рада протягом двох сесій матиме можливість прийняти відповідне рішення.

«Вона буде зобов’язана, скажімо, протягом нинішньої сесії й наступної прийняти рішення… Напрацювати цілісний проект змін до Конституції, який знайшов би загальносуспільну підтримку», — наголосив Голова Верховної Ради.

Відповідаючи на запитання, чи повернеться Україна до Конституції 1996 року у випадку рішення КСУ щодо неконституційності політреформи, спікер зазначив, що у цій частині закон не може мати зворотної сили.

«Люди обирали чинного Президента з відповідними повноваженнями, Верховну Раду на відповідні терміни з відповідними повноваженнями», — зазначив Володимир Литвин.

«Я не думаю, що мова буде йти про скасування реформи 2004 року, бо після 2004 року ніхто не посилався на закон, яким внесено зміни до Конституції, а всі виключно говорили про Конституцію», — додав він.

С. Загірний />  

Читайте также по теме