ГолосUA
06:03 02/04/2010

Литвин вважає новації у системі освіти незаконними

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає нововведення і минулої влади, і діючого міністра освіти щодо змін правил вступу до вищих навчальних закладів незаконними.

Про це він сказав у ефірі «5 каналу», передав кореспондент ГолосUA.

«Все, що робиться: укази президента, які були про зовнішнє незалежне оцінювання, незаконні, я наголошую, і нинішні новації, сумнівні з точки зору законності. Але у нас же енергія йде у гудок, замість того, щоб прийняти законні рішення. Для цього потрібно відчувати потреби суспільства, розвитку світу, ставлення батьків, молоді до тих чи інших новацій», — переконаний він.

Спікер вважає, що і та система, яка була, і нова, не відповідають викликам сучасності. «У нас одні намагаються боротися з корупцією, а інші сподобатися ректорам вищих навчальних закладів, замість того, щоб виховувати думаючу людину», — підкреслив він.

Литвин наголосив, що у багатьох вищих навчальних закладах керівництво «позаводило братів і сватів і має ручну вчену раду, й безкінечно себе обирає».

«Я вважаю, що треба обмежити термін перебування на посаді ректора. Скажімо 10 чи 12 років, для того, щоб відбулася зміна. Бо у системі освіти й науки потрібен здоровий консерватизм, але водночас повинен бути прогрес, відчуття нового і втілення його у життя країни», — сказав Володимир Литвин.

Нагадаємо, як повідомив міністр освіти і науки Дмитро Табачник, до правил вступу у вищі навчальні заклади до наступного року будуть внесені зміни. Знання абітурієнта оцінюватимуться за трьома складовими: результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), середнім балом шкільного атестата, перерахованим за 200-бальною шкалою, і оцінкою вишу, яка може виставлятися, наприклад, за наслідками співбесіди або тестування абітурієнта на професійну придатність. Минулого року знання абітурієнтів оцінювалися лише за результатами ЗНО.

І. Носальська

 

Читайте также по теме