ГолосUA
08:26 08/07/2009

Литвин взявся за депутатів-сумісників

Голова Верховної Ради Володимир Литвин змусив скласти мандат члена Блоку Литвина Вадима Грівковського, який з березня незаконно поєднував з депутатським статусом посаду директора держпідприємства «Укрзализничпостач».

«Як тільки я про це дізнався, відразу ж запропонував цій людині написати заяву і вирішити, де йому працювати. Наскільки я знаю, заява потрапила у Верховну Раду і я направлю її в профільний комітет» — заявив В. Литвин, повідомило видання «Дело».

Сам Вадим Грівковський підтвердив існування заяви, проте не уточнив, чому при виборі між депутатським мандатом і держпідприємством віддав перевагу останньому.

 У профільному регламентному комітеті Верховної Ради заяву В. Грівковського поки не отримували. «Ми взагалі на своїх засіданнях не торкалися теми депутатів, які займаються сумісництвом і жодними даними із цього приводу не володіємо» — відзначив депутат Василь Кравчук.

Також за даними видання, протизаконно користується депутатською недоторканістю «бютівець» Костянтин Жеваго. Вже близько восьми місяців він, будучи депутатом, одночасно обіймає посаду виконавчого директора гірничорудної компанії Ferreexpo, зареєстрованої в Швейцарії. З того часу він вже встиг отримати дохід від своєї роботи на посаді топ-менеджера Ferrexpo у розмірі $64 тис., що також суперечить Закону «Про статус народного депутата». Крім того, отриманий дохід він не показав в управлінні Верховної Ради. У компанії Ferrexpo відмовилися коментувати цю колізію.

При цьому близько двох тижнів тому Суспільний комітет національної безпеки України направив спікерові В. Литвину звернення, в якому вказував на неоднозначний статус К. Жеваго. Проте реакції не було. Перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Лавринович відзначив, що в парламенті подібну статистику не ведуть. «Навіть якщо сумісники з’являться, вони довго не протримаються — рано чи пізно їх змусять вибрати» — відзначив він.

Однопартієць Костянтина Жеваго Святослав Олійник чітко роз’яснив: згідно двом статтям Конституції і Закону «Про статус народного депутата», нардепи виконують свої обов’язки на постійній основі і не можуть обіймати інші оплачувані посади, входити до складу рад комерційних підприємств, займатися підприємницькою діяльністю, окрім викладацької, творчої або наукової.

«Якщо ж нардеп в 20-денний термін не визначається зі своїм робочим місцем, його позбавляють депутатського мандата в судовому порядку» — відзначив С. Олійник.

В свою чергу, юрист О. Лавринович має дещо іншу точку зору.

«Нам потрібно спочатку визначитися з типом правління в нашій державі, оскільки в багатьох парламентських республіках парламентарі можуть вільно поєднувати дві посади і це не заборонено законом» — зазначив він, водночас підкресливши, що при чинному українському законодавстві і Грівковський, і Жеваго фактично порушили закон.

 

Читайте также по теме