ГолосUA
16:40 04/06/2010

Литвин: Закон про референдум порушує Конституцію

Прийнятий за основу законопроект про всеукраїнський референдум потребує доопрацювання, оскільки в ньому є норми, що порушують Конституцію.

Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада».

«У нас є багато роботи для юристів і відповідних комітетів», — сказав він.

Спікер підкреслив, що в прийнятому за основу законопроекті є ряд норм, які порушують Конституцію. Зокрема, за його словами, до такої норми відноситься положення про те, що нова Конституція України може бути прийнята на референдумі без яких-небудь рішень Верховної Ради.

У зв’язку з цим Литвин нагадав, що існує рішення Конституційного суду, є 13 стаття Конституції України, які чітко визначають порядок внесення змін в Основний Закон, у тому числі і тих, які знайшли підтримку на всеукраїнському референдумі.

Спікер також зазначив, що законопроект звужує права людини щодо ініціації референдумів у питаннях, які стосуються влади.

«Нам треба дуже уважно працювати над цим законопроектом, щоб на референдумі не приймалися рішення, які вже після цього ніхто скасувати не зможе», — підкреслив Литвин.

На думку Голови Верховної Ради, із законопроекту треба прибрати ті положення, які «мають політичний розрахунок, а в перспективі можуть принести чимало ускладнень для організації життя, зокрема держави».

Нагадаємо, що 3 червня парламент в першому читанні підтримав законопроект про всеукраїнський референдум, автор якого депутат фракції Партії регіонів Дмитро Шпенов.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що за допомогою такого закону мають намір внести зміни до Конституції через референдум.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна />  

Читайте также по теме