ГолосUA
12:09 14/01/2010

Лобіювати закони можуть лише лідери фракцій — експерт

Лобіювати певні закони у Верховній Раді можуть лише лідери політичних партій та керівники фракцій, а той час як звичайні депутати виконують роль «статистів».

Таку думку висловив провідний науковий співробітник Інституту соціології НАН України, професор Валентин Королько на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA

«У цьому парламенті ситуація змінилась. Лобіювати закони зараз можуть лише представники політичних партій, які мають вплив на фракцію та безпосередньо керівники фракцій. Звичайні депутати майже на мають шансів», — запевнив професор.

За його словами, у ВР шостого скликання звичайні депутати майже втратили можливість просувати свої законопроекти і у своїй діяльності найчастіше лише виконують роботу статистів.

«Вони голосують так, як їм наказують. Це означає, що лобіювати їм надто і надто складно, коли лідер підіймає руку вгору — всі натискають зелену кнопку, коли показує вбік — червону» — зазначив він.

Ситуція, за його словами, може змінитись, якщо змінити виборчу систему на мажоритарну, адже при формуванні закритих списків реальну можливість лобіювати свої законопроекти та переконувати інші фракції можуть лише лідери політичних сил.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме