ГолосUA
05:48 15/10/2010

Лозова стане безпечною через два роки, — Клюєв

 

Через 2 роки арсенал у Лозовій ми перетворимо на безпечну територію.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв сьогодні в інтерв'ю журналістам після проведення інспекції 61-го Арсеналу в м.Лозова Харківської області, повідомила прес-служба уряду.

А. Клюєв повідомив, що уряд виділив 30 млн. грн. на ліквідацію наслідків загорання боєприпасів. «До кінця року на ліквідацію наслідків загорання боєприпасів виділено 30 млн. грн. з Держбюджету. У наступному році — близько 60 млн. Всього програма ліквідації наслідків на території арсеналу передбачає фінансування у розмірі 120 млн. грн.», — повідомив А. Клюєв.

Перший віце-прем'єр-міністр також заявив, що до кінця листопада 114 сімей, які досі мешкають на території поблизу небезпечного арсеналу, отримають нове житло. На це Кабінет Міністрів також виділив 30 млн. грн. За інформацією голови Харківської обладміністрації Михайла Добкіна, за кошти забудовника буде зроблено косметичний ремонт у нових квартирах, щоб люди могли швидше в них заселитися.

Крім того, після проведення оцінки території, А. Клюєв повідомив: «Протягом двох років після вибухів боєприпасів крім розкрадання металобрухту практично нічого не робилося. У квітні цього року я послав сюди міністра з надзвичайних ситуацій і губернатора Харківської області. Після оцінки ситуації я доповів Президенту та Прем'єр-міністру про необхідність негайної ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації», — сказав він.

Також А. Клюєв додав: «Необхідно ліквідувати боєприпаси, що залишилися, так само, як ми зробили це у Новобогданівці. Ситуація вимагала втручання, тому що тут всюди розкидані боєприпаси і залишається небезпека повторної трагедії».

Як відомо, через надзвичайно високі температури 16 червня поточного року перший віце-прем'єр-міністр України А. Клюєв доручив відповідним міністерствам і відомствам вжити заходів щодо недопущення повторення надзвичайної ситуації на цьому об'єкті, а 21 червня Уряд України затвердив відповідний план заходів.

Перший віце-прем'єр повідомив, що з початку вересня було розпочато відповідні роботи з очищення території арсеналу від боєприпасів та їх утилізації. А. Клюєв дав високу оцінку вже проведеним роботам МНС. «Влітку у зв'язку з високою температурою ми не мали можливості проводити роботи. Була виставлена посилена охорона і задіяна додаткова техніка, щоб не допустити загорання», — сказав А. Клюєв.

Довідково: 61-й арсенал розташований на відстані 1200 метрів від м.Лозова. На відстані 3,3 км від арсеналу знаходиться великий залізничний вузол. За 2,5 км від нього проходить автомобільна дорога державного значення Харків-Сімферополь. На арсеналі зберігається 93 тис. т артилерійських снарядів та піротехнічних засобів.

Внаслідок надзвичайної ситуації, що сталась 27 серпня 2008 року, здетонувало близько 3 тисяч тонн боєприпасів, зруйновано 122 сховища. Загальний обсяг робіт: для ліквідації наслідків ситуації необхідно утилізувати загалом близько 50 тис. тонн боєприпасів, очистити 247 га технічної території, демонтувати 33 зруйновані сховища і 3 виробничі споруди, провести рекультивацію технічної території арсеналу. Для виконання робіт влітку цього року Уряд виділив 24 млн. 265 тис. грн.

Читайте также по теме