ГолосUA
09:45 10/12/2009

Луценко та Верховний Суд отримали антипремію «Будяк року-2009»

Міжнародний фонд «Відродження» та Українська Гельсінська спілка з прав людини визначили номінантів премії «Будяк року-2009».

Про це повідомив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, антипремія присуджувалася за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав свод людини, що відбувалися у поточному році. Зокрема, дві перші премії отримав Верховний Суд України і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. «Першу премію так званого «Золотого будяка» безумовно треба віддати Верховному Суду за неповагу до правосуддя. Другою премією ми нагородили міністра внутрішніх справ Юрія Луценка за систематичні порушення прав людини», — сказав він.

А. Бущенко зазначив, що для перелічення «всіх порушень міністра не вистачить часу». «По-перше, це політична заангажованість Ю. Луценка. Складається враження, що міліція, затримуючи когось, одразу дивиться на його партквиток і якщо виявляється, що людина не належить до табору Прем’єр-міністра, то вона винна. Ми також бачимо кримінальні дії, такі як оприлюднення таємниці всиновлення, незаконне перешкоджання мітингам кандидатів у Президенти працівниками міліції у той час, коли інший вигідний кандидат у Президенти безперешкодно проводить такий мітинг. Загалом, усі покладені надії на реформи у МВС були невиконані», — сказав він.

Серед інших лауреатів «Будяка року» опинилися Національна експертна комісія України з питань захисту соціальної моралі у номінації «Дії, що порушують свободу вираження поглядів та безпідставну заборону публікацій». Також антипремію отримав мер Харкова Михайло Добкін у номінації за брутальне порушення прав на охорону здоров’я. «Через діяльність цього мера велике місто залишилося без жодного стаціонарного ліжка для хворих на туберкульоз та було ліквідовано туберкульозно-хірургічне відділення в області», — зазначив А. Бущенко. 

Ще однии лауреатом став міський голова Одеси Едуард Гурвіц за дії щодо порушення свободи вираження поглядів та Сіверо-Донецька міська рада — за порушення екологічних прав. 

А. Бущенко наголосив, що гілки будяків та дипломи будуть передані кожному лауреатові особисто.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме