ГолосUA
15:30 14/04/2009

Львівська облрада звернулась до СБУ з проханням розсекретити діяльність НКВД і КДБ на Львівщині

Львівська обласна рада звернулася до Управління Служби безпеки України у Львівській області з проханням розсекретити інформацію про діяльність Львівського обласного відділу 2-Н та інших структурних підрозділів НКВД, МДБ, КДБ, які здійснювали репресії на території колишньої Дрогобицької і Львівської областей проти цивільного населення, воїнів УПА та українського підпілля.

Це один із пунктів рішення «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні», прийнятого під час сесії 10 квітня, який просять виконати відповідно до Указу Президента України від 23.01.2009 р. № 37/2009 «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні». /> «Головне, СБУ має оприлюднити прізвища осіб – колишніх працівників каральних органів, які сьогодні ще живі, і вказати, де саме вони проживають на території Львівщини. Наше завдання, щоб прізвища тих людей, які боролися проти ОУН, УПА і взагалі проти українства, були відомі широкому загалу», – пояснив у коментарі ЗІКу депутат Львівської облради Ростислав Новоженець.
 

«За їхні вчинки проти визвольного руху, проти громадськості їх потрібно судити. Відповідальність має бути персоніфікована, а не узагальнена», – переконаний депутат.
 

Щоправда, за словами Новоженця, при нинішній ситуації в Україні говорити про покарання тих, хто боровся проти України, можна лише умовно, «тому що є спротив і небажання цього на центральному рівні, та й Львівщина досить мляво цим займається». Проте, депутат переконаний, оприлюднити їх прізвища треба, хоча б заради запровадження соціальної справедливості.
 

«Ті люди, які катували діячів українського визвольного руху, сьогодні проживають у найкращих квартирах, отримують пенсії по 16–20 тис. грн, а ті, які брали участь у визвольному русі, мають пенсії заледве 500 грн», – аргументував Новоженець.
 

Він також зазначив, що відповідне звернення до СБУ було від антикомуністичної комісії ЛОР, на яке наразі відповіді не отримали. 10 квітня звернення з цього приводу вже підтримала сесія обласної ради.
 

Нагадаємо, 10 квітня Львівська облрада ухвалила рішення «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні». Зокрема ЛОР вирішила:
1. Звернутися до Президента України та Верховної Ради України щодо законодавчої ініціативи подання проекту Закону України «Про правову оцінку злочинів тоталітарного комуністичного режиму на території України».
 

2. Звернутися до Управління СБУ у Львівській області (С.Курман) із проханням, відповідно до Указу Президента України від 23.01.2009 р. № 37/2009 «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні», розсекретити інформацію про діяльність Львівського обласного відділу 2-Н та інших структурних підрозділів НКВД, МДБ, КДБ, які здійснювали репресії на території колишньої Дрогобицької і Львівської областей проти цивільного населення, воїнів УПА та українського підпілля.
 

3. Підтримати прийняття Закону України «Про заборону комуністичної ідеології та ліквідацію символів тоталітаризму і комуністичного режиму».
 

4. Рекомендувати районним радам, виконкомам сільських, селищних та міських рад Львівської області:
4.1. Сприяти комунальному підприємству Львівської обласної ради «Доля» у виявленні невідомих поховань та гідному перепохованню останків учасників Другої світової війни.
4.2. Провести інвентаризацію архітектурно-будівельних об׳єктів (пам’ятники, обеліски, стели, барельєфи тощо), які містять символи тоталітарного комуністичного режиму, та, відповідно до чинного законодавства, ініціювати демонтаж тих із них, котрі не належать до об’єктів культурної спадщини та не охороняються законом.
 

5. Львівській обласній державній адміністрації (М.Кміть) активізувати діяльність обласної міжвідомчої комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій щодо пошуку й інвентаризації місць поховань (кладовищ та окремих могил) жертв репресій, учасників бойових дій, воїнів Другої світової війни.
 

6. Контроль за виконанням рішення покласти на голову обласної ради М.Сеника.

 

Читайте также по теме