ГолосUA
18:39 04/01/2011

Львівська та Івано-Франківська облради просять Януковича припинити політичні репресії

депутати Львівської та Івано-Франківської обласних рад зажадали сьогодні від Президента України Віктора Януковича, парламенту та Генерального прокурора Віктора Пшонки припинити політичний терор в Україні, зокрема, проти лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та членів її уряду.

Депутати Львівської облради засудили арешти та кримінальні переслідування екс-міністра навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка, колишнього керівника Державної митної служби Анатолія Макаренка та інших.

Коментуючи ухвалене звернення, лідер Львівської обласної «Батьківщини» Роман Ілик сказав: «Зрозуміло, що найбільших переслідувань сьогодні зазнають члени команди Юлії Тимошенко та безпосередньо лідер «Батьківщини», за яку у другому турі президентських виборів у лютому 2010 р. проголосувало 86 відсотків мешканців Львівщини. Тому для нас дуже важливо, що Львівська обласна рада, у якій, на жаль, не представлена наша партія, поставила чітку вимогу Януковичу – припинити політичний терор».

Ухвалення подібних звернень представники «Батьківщини» ініціюватимуть у місцевих радах Львівщини усіх рівнів, зазначається у повідомленні.

З вимогою припинити політичні репресії в Україні також звернулася сьогодні до Президента України і Генерального прокурора і сесія Івано-Франківської обласної ради, повідомляє Радіо Свобода.

У поданому фракцією «Батьківщина» і підтриманому більшістю депутатів зверненні репресії названо «показовими», які мають на меті «нейтралізувати політичну опозицію, посіяти в суспільстві страх перед державною карально-репресивною машиною та зневіру українського суспільства у своїх силах».

На думку прикарпатських депутатів, це є намаганням «режиму Януковича-Азарова» «придушити будь-який опір антинародному та антиукраїнському режимові і побудувати в Україні кадебістсько-путінську модель авторитаризму».

Ухвалення звернення проходило в дискусіях. Зокрема голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк, який згадав, як сам зазнав політичних репресій у 2005 році, просив утриматися від «політичних емоцій і амбіцій» і «не заносити політизацію в сесійний зал». На його переконання, такі звернення – «це справа політичних сил, а не всієї громади», і громаді, «окрім шкоди», вони нічого не дадуть.

Натомість голова обласної ради Олександр Сич вважає «політично вмотивованим характер репресій», а розгляд такого звернення на сесії є виявом думки усієї громади, яку представляють депутати.

Голосування за текст звернення було поіменним. Його підтримало 68 депутатів, проти – 6, утрималися – 27 депутатів.

Читайте также по теме