ГолосUA
07:10 05/10/2010

Львівські підприємці оскаржать заборону продажу алкоголю вночі

Львівські підприємці оскаржуватимуть заборону на продаж алкоголю та пива в нічний час, за що їх вже від сьогодні штрафуватимуть. />  
Заборона стосується продажу алкогольних і слабоалкогольних напоїв з 22 години до 10 ранку. Ідеться про магазини, супермаркети та ятки, а от кафе та ресторани заборона оминає. Штраф за продаж коливатиметься від 500 до 2,5 тисяч гривень або ж позбавлення ліцензії. Мер Андрій Садовий пояснив, що у такий спосіб влада хоче навести порядок зі «свавіллям алкоголізму» і злочинністю, на його думку, це — нормальна європейська практика. Доцільною називають таку заборону і правоохоронці, бо злочинність за останні півроку у Львові зросла на 38 відсотків, зокрема й кількість злочинів у стані алкогольного сп’яніння.

До прийняття рішення міська влада радилася з церквою, прокурором та адміністрацією, а от з підприємцями ніхто не порадився. За словами голови Асоціації роботодавців Львівщини Зеновія Бермеса, місцева влада щонайменше порушила закон „Про засади регуляторної політики”. Він пояснив, що проект рішення завчасно не оприлюднювали, громадських слухань не було, аналізу Держкомпідприємництва теж. До того ж підприємців обурює вибірковий підхід, коли в кафе не заборонили продаж, а магазинам – зась. “Сьогодні ми отримуємо дуже багато звернень від малих підприємців і великих супермаркетів, які не розуміють, чому їхні права порушують, адже вони придбали ліцензію, а їх ні про що не повідомляли”, — зазначив Зеновій Бермес.

Асоціація готує звернення до прокуратури, аби та дала правову оцінку діям місцевої влади. Голова Асоціації наголосив, що щодо заборони на пиво, то це рішення не витримує жодної критики, бо в Україні немає жодної законодавчої норми про заборону продажу пива. У результаті, прибутки втрачатимуть як продавці, так і виробники. Ситуація із зайнятістю погіршиться, спрогнозував Бермес, бо вже нині підприємці говорять про звільнення працівників з нічних магазинів. Він зауважив, що наміри влади, може, й позитивні, але є визначена законом процедура прийняття таких рішень. Підприємець підкреслив, що сумнівається, що таке обмеження суттєво вплине на зменшення вживання алкоголю. Заборона, на його думку, радше сприятиме розквіту тіньової торгівлі, причому фальсифікованим продуктом. Аналогічні рішення услід за Львовом вже прийняли Ужгород та Івано-Франківськ.

За матеріалами: Німецька хвиля

 

Читайте также по теме