ГолосUA
14:14 20/01/2010

Людей з обмеженими можливостями потрібно вивозити голосувати на дільницю — Катеринчук

Для забезпечення прозорості виборчого процесу замість голосування вдома, людей з обмеженими можливостями повинні були вивозити безпосередньо на виборчі дільниці.

Таку думку висловив народний депутат, представник фракції НУ-НС Микола Катеринчук в ефірі програми «РозворотUA», спільного проекту інформаційної агенції ГолосUA та радіо Ера-FM, передав кореспондент ГолосUA.

Нардеп нагадав про висновки, зроблені Венеціанською комісією та Організацією з безпеки та співробітництва Європи, які говорять про те, що два пункти закону про вибори Президента дають можливості проводити певні махінації з виборчими голосами. Перший, за його словами, це включення будь-якої кількості людей у списки для голосування безпосередньо у день виборів. Другий — це мобільне голосування вдома за бажанням та без надання медичної довідки.

«Європейська практика говорить про те, що людям, які мають певні фізичні вади, все одно має бути забезпечена їх доставка на дільницю, тому що волевиявлення має бути саме на дільниці. Це дає гарантію тому, що це буде вільне волевиявлення, і воно не буде здійснюватися під тиском… Це взагалі дуже важливий соціальний аспект, коли ми не говоримо цим людям, що вони є вигнанцями. Вони — частина суспільства і суспільство має забезпечити вільні умови голосування», — сказав він.

Нагадаємо, під час проведення виборів близько 4% українців виявили бажання голосувати вдома з тих чи інших причин. Експерти відзначали, що під час голосування вдома, прямуючи від пункту А до пункту Б, існувала можливість «підкинути кілька зайвих бюлетенів до виборчої скриньки».

 

Читайте также по теме