ГолосUA
07:18 06/09/2010

Люди перестануть нести гроші у банки через податок на депозити — Партія регіонів

Оподаткування доходів від депозитів згідно з новопреставленим Податковим кодексом підірве банківську систему і довіру до неї населення.

Про це українському виданню заявив член комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Олег Царьов.

"Справа не в 5%, а в тому, що банки мають потребу в грошах, а люди перестануть їх нести, тим більше що до бюджету цей податок принесе небагато ", — зауважив він.

Царьов також відзначає, що введення податку на нерухомість без оподаткування землі неможливе. У той же час він запропонував розширити перелік галузей для надання податкових пільг. "При наданні пільг, наприклад для готельного бізнесу, має бути чітко прописано, хто підпадає під цю категорію. Не можна, грубо кажучи, будь-який гуртожитку надавати пільги", — вважає депутат Олексій Плотніков. За словами Олега Царьова, всі норми кодексу "огульно" підтримуватися не будуть, хоча його прийняття він прогнозує вже до кінця вересня.

Представники опозиційних фракцій БЮТ і "Наша Україна-Народна самооборона" називають змінений проект кодексу "податковим гестапо". На думку заступника голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Костянтина Бондарєва (БЮТ), розширення переліку галузей, що підпадають під податкові пільги, необгрунтоване, тому що збагатить лише кількох людей і не стане стимулом для всього бізнесу. "Галузеві пільги руйнують конкурентне середовище, будь-яка пільга дається за рахунок іншої галузі, — наголосив депутат Ксенія Ляпіна (" Наша Україна-Народна самооборона ‘) .- Ми це вже проходили — у металургів були пільги, але це ні до чого не привело ". Пані Ляпіна впевнена, що для малого бізнесу податкові канікули зараз неактуальні, оскільки у нього немає прибутку. А пан Бондарєв вважає, що перед введенням прогресивної шкали необхідно провести податкову амністію, щоб зрозуміти, про які доходи громадян йдеться. В іншому випадку, за словами Ксенії Ляпіної, ця норма спровокує подальший догляд зарплат у тінь. "Як тільки введуть податок на депозити, збільшаться ставки по депозитах і кредитах", — зауважив Костянтин Бондарєв.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Микола Азаров у п’ятницю представив ключові норми чергового проекту Податкового кодексу. Порівняти новий варіант і проект, винесений на всенародне обговорення, виявилося неможливо — журналістам текст НК не надали, пояснивши це необхідністю його доопрацювання 4-5 вересня, щоб сьогодні, за словами міністра фінансів Федора Ярошенка, повернути в Верховну раду. Так, у липні парламент зобов’язав Кабмін переписати проект ПК до 5 вересня, щоб комітет ВР з питань бюджету за 5 днів підготував проект для голосування.

Згідного нового кодексу, у 2011 році ставка податку на прибуток знизиться з нинішніх 25% до 19% з подальшим поетапним зниженням на 1% до 2014 року, до 16%. Ці цифри менші запропонованих у серпні (з 2011 року — 25%, зниження до 20%), але вони збігаються з нормами Податкового кодексу, схваленими в липні в першому читанні. Втім, тоді місцеві органи влади отримували право додатково стягувати з бізнесу до 5% податку. /> Малий бізнес (річний оборот до 3 млн грн) чекають канікули по сплаті податку на прибуток строком на 5 років, готелі і легку промисловість — на 10 років. Кошти, які будуть направлятися на модернізацію і нові технології, також звільнять від податків. "

Для бюджету 2011 податкові канікули обійдуться в 4 млрд грн. Єдиний податок фізичні особи зможуть платити при річному доході до 300 тис. грн, юридичні особи — до 3 млн грн (раніше — 2 млн грн), з щорічною індексацією суми на інфляцію.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина
 

Читайте также по теме