The Wall
13:19 04/12/2008

Магічний секрет економіки Грузії

Чому так виходить, що майже всі держави із комуністичним минулим, від Угорщини до України, зараз гостро переживають наслідки світової фінансової кризи, а Грузія поки що, квітне немов троянда? Таке запитання ставить американське видання The Wall Street Journal і заявляє, що секрет стійкості Тбілісі не в чому іншому як в постійній допомозі Заходу, зокрема США, які стабільно “вливають” гроші у економіку Грузії.

Понад півмільярда доларів отримала кавказька республіка, починаючи із серпня місяця, аби заповнити прогалини у своєму бюджеті та стимулювати інфраструктурні та комерційні проекти, які за інших обставин просто припинили б своє існування.

Колишній представник Світового Банку Рой Саусворс, із сарказмом зауважив, що Грузія вибрала найкращий можливий час для війни, адже конференція країн-донорів, які виділили Тбілісі сумарну допомогу у 4,5 млрд доларів, відбулася 23-го жовтня, себто до початку крахів фінансових ринків. Якби ж Грузія не поспішила, то за словами Саусворса:"хто знає чи були б країни-донори такі ж щедрі".

Видання переконане, що зростання ВВП Грузії у 2007, на 20% було заслугою західного капіталу, але війна поставила таку тенденцію під ризик. Міністр економічного розвитку Грузії Ека Шарашідзе у понеділок після підписання договору про надання траншу у 10,5 млрд доларів для відновлення водогону в Боржомі, заявила, що жоден грузин не зажадав би цих грошей як результату війни, але ця допомога реально може поставити Грузію на ноги.

Вже згаданий Рой Саусворс вважає, що грузинський уряд має право приписувати нинішню економічну стабільність в країні собі, адже він не допустив величезного бюджетного дефіциту, як в інших східно-європейських країнах, що знецінив їхню валюту. До того ж Грузія має прихильників серед багатьох західних інвесторів, які, щоправда, зайняли зараз вичікувальну позицію. 

Місце Тбілісі у рейтингу держав із вигідним бізнес-кліматом суттєво піднялося порівняно із 2005 року, коли він посідав 112-у позицію. Тепер же він зайає 15-у. Єдине питання, яке має турбувати грузинський уряд, на думку видання, це — а чи прийдуть нові інвестори у країну із огляду на можливість політичного ризику у державі, особливо після її конфлікту із Москвою. /> Та поки що інвестиції надходять постійно і це можна проілюструвати хоча б пятизірковими готелями, які зводяться у центрі Тбілісі, як, наприклад, “Хаят”, пише газета.

Підготувала Леся Дубенко.

 

Читайте также по теме