ГолосUA
12:26 01/02/2010

Майже 60% українських підприємств незаконно підвищують ціни

58% перевірених державою підприємств України минулого року порушували законодавство у сфері ціноутворення.

Про це повідомила начальник Держінспекції з контролю над цінами Наталя Немодрук.

"За минулий рік ми перевірили 6021 підприємство в усіх регіонах. Із них порушення були виявлені в 3514 випадках, тобто 58%", — розповіла вона, і додала: "Економічні санкції склали 283,9 мільйона гривень. Завдяки цьому було попереджено обрахування населення на 195 мільйонів гривень. Для порівняння: з бюджету на Держінспекцію було витрачено 36 мільйонів гривень, у тому числі зарплата — 27 мільйонів гривень", — зауважила чиновниця.

Вона висловила незгоду з тим, що бізнес зазнає великих збитків через обов’язкове декларування цін і регулювання вартості соціально значимих продуктів. "Я в таких випадках говорю: "Покажіть мені розрахунки втрат". Усього в країні регулюється 32 види товарів і послуг, із них 20 — продовольчі. Цілком можна заробляти не на соціально значимих товарах", — сказала начальник Держінспекції.

На думку Немодрук, безпідставним є різке подорожчання цукру в січні цього року. "По молочній групі (продуктів) ще є якесь пояснення — сезон, об’єктивне зменшення кількості молока. Але подорожчання цукру, я вважаю, нічим не обґрунтоване. За останні 10 років ні ми, ні управління статистики такого підвищення не фіксували", — наголосила вона.

"Інспекція вважає, що при вартості буряка 315 гривень за тонну цукор повинен коштувати 5,2 гривні за кілограм. Там, де був поганий врожай і вартість сировини доходила до 450 гривень за тонну, ми декларуємо вартість цукру 7,20 гривні за кілограм. Але навіть з урахуванням граничної надбавки 15% і транспортних витрат ціна у 8,50 гривні — це межа", — зазначила Немодрук.

На її думку, в цьому випадку профільні управління з АПК можуть зібрати регіональних виробників, оптових торговців і провести переговори — щоб поліпшити ситуацію. "І потрібно донести до населення: не слід піддаватися паніці. Цукор у селі 14 гривень за кілограм — це ненормально", — підкреслила вона. "Ми пропонуємо через департамент внутрішньої політики для зниження вартості товарів — цукру, круп, макаронів — поставити в магазинах вагові товари, щоб покупець не переплачував за упаковку", — додала вона. /> Нагадаємо, зараз в Україні спостерігається суттєве зростання цін на цукор. Зараз ціна кілограму цукру зросла до 10,50 гривні, а навесні може скласти значно більше.

За матеріалами: ТСН.ua

 

Читайте также по теме