ГолосUA
12:00 28/01/2009

Майже 90% українців стурбовані знеціненням гривні — соціолог

Абсолютна більшість українців, майже 90%, стурбована стрімким знеціненням гривні.

Як передав кореспондент ГолосUA, такий висновок сьогодні оприлюднив директор інституту ім. Горшеніна Костянтин Бондаренко під час презентації результатів соціологічного опитування.

Також за результатами опитування майже половина респондентів (48%) відзначили, що їхні доходи залишились незмінними, але не змінилася лише фіксована сума зарплати в гривнях, без урахування рівня річної інфляції й девальвації національної валюти у ІV кварталі 2008 року. Трохи більше, ніж у третини опитаних (37%) доходи зменшились, а 12% респондентів зізналися, що їхні доходи в порівнянні з минулим роком зросли.

«Цікаво, що майже стільки ж опитаних, а саме 12% дали негативну відповідь на запитання, чи турбує їх знецінення гривні. Відповідно, можна припустити, що саме ці люди отримують зарплату в іноземній валюті», — зауважив Костянтин Бондаренко.

«Обираючи в переліку головні причини девальвації гривні, кожен другий (52,5%) українець вказував невірну політику держави, кожен третій (35%) — спекуляції на валютному ринку, кожен шостий (17%) згадав про складну ситуацію у вітчизняній економіці, найменший же відсоток респондентів (13%) вибрав з переліку світову кризу. Можна констатувати, що владній риториці, згідно з якою світова криза є головним чинником, що спричинив девальвацію гривні, українці абсолютно не вірять»,- йдеться в результатах опитування.

Соціологічне опитування було проведене Інститутом ім.Горшеніна у період з 20 до 24 січня 2009 року. Було опитано 1000 респондентів, які репрезентують дорослен населення віком від 18 років, у всіх регіонах України. Похибка склала не більше 3,4%.

 

Читайте также по теме