ГолосUA
11:27 08/10/2008

Максимальна ціна долара не сягне вище 7 — 8 гривень

Найближчими днями курс долара відносно гривні сягне свого піку, але не перейде межу 7 — 8 гривень.

Про це сьогодні в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Голос.UA заявив незалежний експерт Олександр Гриневич, коментуюче стрімке здешевлення гривні протягом останніх днів.

За його словами, на готівковому ринку курс долара може збільшитись настільки, наскільки населення психологічно готове за нього платити. «Вартість гривні повинна вимірюватись обсягом реальних товарів, які можна придбати за неї, а не курсом іноземної валюти. Інфляція сьогодні не настільки велика, щоб платити за один долар більше десяти гривень, як це прогнозують окремі експерти», — зазначив експерт.

Олександр Гриневич також зазначив, що зростання курсу долара — це очікувана реакція українського ринку на економічну ситуацію, що склалася в світі, адже, на його думку, Україна вже “досить серйозно” інтегрована в міжнародну економіку, а українська економіка доларизована і, як наслідок, тіньова. 

Окрім цього, він наголосив, що саме глибинні економічні процеси в самій країні призвели до коливань валютного ринку та падіння попиту на ринку цінних паперів. «Фінансова криза вже також має місце в Україні», підкреслив Олександр Гриневич, додавши, що декілька найкрупніших банків країни отримали внутрішнє розпорядження не видавати кредитів компаніям, побоючись їхнього банкрутства, а інші фінансові установи скорочують кредитні програми та підвищують процентні ставки. 

При цьому фахівець відзначив один позитивний момент — слабка корпоратизованість і невисока залежність української економіки від фінансових світових ринків може зіграти їй на користь, — вважає експерт.

Олександр Гриневич також назвав «помилковим» порівняння сьгоднішньої світової економічної кризи з депресією 1929 — 1933 року: «Збанкрутілі банкіри не ходитимуть по вулицях з простягнутою рукою», — підсумував він. />  

Читайте также по теме