ГолосUA
08:02 15/10/2008

«Мазурик» по-польски: прем’єр не дав президенту літака

Польський уряд відмовився виділити літак президентові Польщі Леху Качинському, щоб той зміг полетіти в середу, 15 жовтня, до Брюсселя на саміт ЄС.

Єдиний урядовий літак Польщі, якщо вірити листу, надісланому до адміністрації президента прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, виявився зарезервованим для інших державних справ. Через це уряд відмовив в поїздці президентові країни, повідомляє Korrespondent.net.

У Польщі питання про те, хто ж представлятиме країну на саміті, обговорюється з минулого тижня. Незважаючи на те, що Лех Качинський твердо має намір взяти участь в саміті і бути головою польської делегації, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск виключає цю можливість. За його словами, присутність президента на саміті не передбачена польською конституцією, згідно з якою уряд здійснює зовнішню політику країни.

Проте, Качинський отримав акредитацію на саміт і все ж збирається його відвідати.

Туск на даний момент перебуває в Брюсселі. Голова уряду Польщі прилетів на саміт ЄС на спецлітаку. Передбачалося, що саме цей літак повернеться назад до Варшави і в середу вранці знов вилетить до Брюсселя разом з президентом Польщі.

Нагадаємо, що аналогічний випадок стався 2 жовтня з українськими можновладцями. Тоді літак ТУ-134, на якому Президент України Віктор Ющенко разом із делегацією відбув до Львова, повернувся назад через, начебто, технічні несправності.

Глава держави разом із делегацією скористався резервним літаком ІЛ-62 із авіапарку Державного управління справами і відбув до Львова, щоб продовжити робочу регіональну поїздку.

Водночас, забраний ним літак ІЛ-62 призначався для поїздки Юлії Тимошенко до Москви, тому Прем’єр-мінстр була вимушена здійснювати свою робочу поїздку чартерним рейсом.

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, коментуючи цю подію, сказав, що «мазурик якийсь поцупив літак».

 

Читайте также по теме