ГолосUA
10:35 30/08/2009

Медведєв розкритикував спроби прирівняти політику СРСР і фашистів

Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв назвав “брехнею” порівняння ролі фашистської Німеччини та СРСР у Другій світовій війні.

Відповідну заяву він зробив в інтерв’ю програмі “Вести”.

Друга світова війна є “найбільшою трагедією XX століття, трагедією, яка забрала близько 70 мільйонів людей, за різними підрахунками, ця цифра поки не визначена до кінця. Тому жодної іншої оцінки цим подіям бути не може”, — заявив він.

“І тут, на жаль, спостерігається явний регрес. Ще 20-30 років тому, навіть за наявності так званих блоків, які знаходились у протистоянні, я маю на увазі західний світ та Схід, Варшавський договір і, відповідно, НАТО, всі були єдині у тому, що фашизм отримав справедливу оцінку. А фашистські злочинці, які були осуджені Нюрнберзьким трибуналом, отримали справедливе покарання. Це навіть не зважаючи на різницю в ідеологічних підходах, чому я про це навмисне сказав”, — додав Д. Медвєдєв.

“Країни Балтії та навіть Україна оголошують, по суті, колишніх нацистських прибічників своїми національними героями, які боролись за звільнення їх держав. Хоча всі чудово розуміють, що було, сором’язливо опускають очі для того, аби не псувати відносини”, — підкреслив Д. Медведев.

Коментуючи нещодавнє рішення ПАСЄ прирівняти сталінізм до фашизму, президент РФ сказав: “Але це, вибачте, вже просто цинічна брехня. Можна по-різному ставитись до Радянського Союзу, можна критично ставитись до політичного режиму, який був у Радянському Союзі, та до лідерів цієї, нашої з вами, держави у той період. Питання в тому, хто війну розпочав, питання в тому, хто вбивав людей і хто рятував людей, мільйони життів, хто, в результаті, врятував Європу”, — заявив Д. Медвєдєв.

На його переконання, не можна на догоду декільком країнам перекреслювати історію. /> "Ми всі маємо дійсно дуже дбайливо ставитися до нашої історії, особливо з тих питань, які отримали однозначну оцінку з боку всього світу. Не можна ламати ті інститути, які були сформовані в результаті таких трагічних подій. Ми не можемо перекреслювати це все на догоду тим або іншим державам, які зараз знаходяться в стадії розвитку, формують свою національну ідентичність, ми повинні думати про майбутнє", — заявив президент Росії.

Це один з найважливіших уроків, який випливає з 70-ї річниці з моменту початку найбільшої катастрофи 20-го століття — початку Другої світової війни, вважає Д. Медведєв.

За матеріалами “РИА”Новости””.

 

Читайте также по теме