ГолосUA
09:55 15/09/2010

Мельниченко не буде свідчити у суді і оприлюднювати свої плівки

Свідок у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та колишній співробітник Президентської охорони Микола Мельниченко не буде свідчити у суді.

Про це він заявив на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Якщо не будуть висунуті звинувачення Кучмі (Леоніду, другому Президенту України, — ред.) та Литвину (Володимиру, голові парламенту, — ред.), я не буду виступати в суді як свідок. Я можу бути залучений як свідок лише в тому випадку, щоб засвідчити, що дані записи робив я і що вони зафіксовані у той спосіб, який я робив», — сказав М. Мельниченко.

Разом із тим він зазначив, що не має наміру оприлюднювати записи розмов у кабінеті колишнього Президента Леоніда Кучми, що стосуються справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

"Я не буду публікувати записи", — сказав Мельниченко.

Він вважає, що ці записи однаково не буде використано для притягнення до відповідальності винних у цьому злочині, вони стануть лише предметом політичних спекуляцій. />  

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2009 року Генеральна прокуратура отримала висновки фоноскопічної експертизи плівок Мельниченка, завершеної європейськими експертами на початку жовтня. 

Мельниченко заявив про підтвердження фоноскопічною експертизою автентичності його записів. 

Гонгадзе зник 16 вересня 2000, надалі в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп. 

Зі зникненням Гонгадзе в Україні розгорівся політичний скандал навколо можливої причетності до цього вбивства тодішнього Президента Леоніда Кучми, тодішнього голови Адміністрації Президента, нині голови Верховної Ради Володимира Литвина, а також колишнього голови Служби безпеки України Леоніда Деркача. 

Значною мірою скандал із приводу причетності зазначених осіб ґрунтувався на плівках Мельниченка. 

К. Коваленко

 

Читайте также по теме