ГолосUA
08:41 23/10/2008

Мельниченко передасть до Генпрокуратури оригінали плівок

Колишній охоронець другого Президента України Леоніда Кучми Микола Мельниченко у листопаді готовий передати оригінали своїх аудіозаписів для якнайшвидшого проведення експертизи на автентичність.

Про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам у Києві, — повідомляє УНІАН.

«Я вже навіть пішов на той крок, що не ставлю категоричні вимоги про те, що передача (записів – ред.) – лише агентам ФБР і лише на території США. Це може бути і територія українського посольства», — сказав Микола Мельниченко.

За його словами, експертиза проводитиметься як на території США, так і на території Європи тими експертами, яких визначила Рада Європи. Зокрема, це будуть експерти як мінімум з трьох країн, з якими вже є остаточна домовленість з боку Генеральної прокуратури України. «Треба робити кроки, щоб не були знищені оригінали, і в цьому ми з Генпрокуратурою знайшли спільну мову. Затримки з проведенням експертизи з боку Генпрокуратури немає», — зазначив він.

Водночас Мельниченко наполягає на тому, щоб експертиза була «якнайшвидше зроблена, щоб ті люди, у яких руки в крові, це я кажу в першу чергу про Литвина, щоб вони не встигли отримати парламентський імунітет (якщо потраплять до Верховної Ради в разі проведення дострокових парламентських виборів – ред.). І щоб вони не грали вирішальну роль і не могли впливати на прийняті Генпрокуратурою рішення».

Микола Мельниченко уточнив, що «готовий передати оригінали записів від 3 липня 2000 року, де Леонід Кучма радиться з головою своєї адміністрації Володимиром Литвиним і питає: «Може, на Гонгадзе в прокуратуру подати, щоб прокуратура розбиралася?». На що Литвин радить Кучмі: «Ні, треба передати цю справу Кравченку, нехай «орли Кравченка» ним займуться». При цьому, Мельниченко уточнив, що на цьому фрагменті запису містяться «інші накази, які Кучма у цей день видавав Кравченку і Деркачу».

«Цей запис я збираюся передати для проведення експертизи найближчим часом, і я сподіваюся, що ця передача, як обіцяв Медведько (нинішній генпрокурор — ред.), станеться в середині листопада», — зауважив він.

Також Мельниченко наполягатиме на тому, щоб під час передачі записів були присутні представники засобів масової інформації. «Щоб люди бачили, як відбувається сам процес передачі, щоб унеможливити якісь спекуляції з будь-якої сторони», — пояснив він.

 

Читайте также по теме