Вита Середа
19:53 21/02/2011

Мер пояснив навіщо Черкасам ратуша

Міський голова Черкас Сергій Одарич пояснив, навіщо виділяти гроші на проектування та будівництво ратуші.

Про це він сказав журналістам під час прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Мер зауважив, що йому було прикро читати, як журналісти розкритикували його ініціативи у своїх матеріалах.

«Мені дуже прикро було читати ваші матеріали. Я розумію, якби це написав я — людина, яка приїхала з Києва, я б ще міг пробачити. Але коли це пишуть черкащани, то мені просто прикро, вибачайте за відвертість. Якщо ми хочемо, щоб місто Черкаси із тимчасового населеного пункту, який у силу різних політичних та адміністративних обставин стало обласним центром, всупереч історичним, географічним і транспортним передумовам, то ми мусимо з вами спільно виховувати традиції і культуру обласного центру», — сказав С. Одарич.

Він навів приклад Львова, а також деяких європейських міст.

«Думаю, що багатьом із вас доводилося бувати у Львові. І якщо ви до своїх знайомих у Львів приїжджаєте, то одне з перших місць, куди вас ведуть — це площа Ринок. Якщо ви приїдете у Мюнхен, вас так само поведуть до ратуші, до міської мерії. Так само — приїдьте в Рим, і це перше місце, куди вас поведуть. А кому із вас приходило в голову своїх гостей із інших міст привести до мерії і похвалитися мерією? А це має бути предмет гордості громади, це символ громади. Без наявності символів не може бути об'єднання людей», — переконував мер.

Також він пояснив свою ініціативу виділення коштів та придбання пернача як символу влади, для мера.

«Так само ви там згадували про пернач. Це не Одаричу треба, я не ношу прикрас, ношу тільки хрестик в пам'ять про бабусю. Пернач — це символ міста, це не символ Одарича. Коли є такі символи, вони людей гуртують, і відпадає саме по собі бажання залазити у вікна після виборів чи ламати двері, тому, що є красива традиція передачі влади обраному громадою керівникові міста», — сказав С. Одарич, маючи на увазі свого попередника Анатолія Волошина, який після виборів залазив у вікно, щоб зайняти крісло міського голови.

«Криза у нас завжди. Коли є економічні труднощі, саме тоді людей і треба об'єднувати, саме тоді виникає потреба і зростає значення символів, саме тоді моральний фактор згуртування в одну громаду найбільш необхідний. А в Черкасах ця проблема стоїть найгостріше, ніж у будь-яких інших містах — обласних центрах. Бо всі вони так чи інакше протягом тривалих століть йшли до свого статусу столиць областей. А ми з вами живемо 56 років у цьому статусі. І тому, я вважаю, що було неправильно прийняте рішення про те, що (в тому числі й через журналістські публікації) депутати міської ради відмовилися від деяких цих проектів. Я вважаю, що це неправильно і сподіваюся, що з часом це розуміння прийде, що громада може досягати успіху тільки тоді, коли вона себе ототожнює з громадою і пишається тим містом, у якому вона живе, а не сором'язливо ховається», — підсумував С. Одарич.

Довідка: пернач — вид холодної зброї у середньовічній Європі, Київській Русі (пізніше у козацтва) та Близькому Сході, різновид булави, що являла собою металеву головку з гострими виступами, насаджену на держак.

Читайте также по теме