ГолосUA
11:18 05/11/2009

Мешканці Дніпропетровська вимагають закрити завод з утилізації відходів м’ясного виробництва, який забруднює довкілля

Мешканці Дніпропетровська стверджують, що місту загрожує екологічна небезпека. Її може спричинити завод з утилізації відходів м’ясного виробництва, який працює поруч із житловим районом.  

Поблизу небезпечного виробництва мешкають шість з половиною тисяч людей. Голова ініціативної групи жителів Дніпропетровська Сергій Петухов каже, що їм вдалося зібрати офіційні документи, які доводять — підприємство працює незаконно. Дозволу на утилізацію кісток, пір’я та інших субстанцій поблизу житлових будинків не надавала ані місцева влада, ані санстанція, ані екологічна інспекція, кажуть громадські активісти.

Коли підприємство брало в оренду територію, що належить міськраді, у документах не було зазначено, що воно займатиметься саме утилізацією біологічних відходів, пояснюють місцеві чиновники. Жителі скаржаться на цілодобовий сморід, а також на те, що свої стоки підприємство скидає без необхідної очистки у Дніпро, що є головним джерелом питної води для усього обласного центру.

Спрямовувати стічні води до найближчих очисних споруд завод не може, адже вони у аварійному стані і можуть не витримати навантаження. Природоохоронна прокуратура видала з десяток приписів про закриття небезпечного виробництва, проте усі були проігноровані.

Люди вимагають перенести підприємство за місто, або хоча б полагодити очисні системи, що б зняло небезпеку бактеріологічного зараження. Перше, каже заступник міського голови Анатолій Крупський, можливо, проте процес цей довготривалий. Потрібно або отримати рішення суду, або анулювати попереднє рішення міськради про надання в оренду підприємству міської території. Місцеві жителі вже звернулися до суду першої інстанції.

За матеріалами: «Німецька хвиля»

Читайте также по теме