ГолосUA
18:05 11/01/2011

Мета громадського обговорення пенсійної реформи — налагодити діалог з суспільством — Тігіпко

Мета громадського обговорення пенсійної реформи — налагодити діалог з суспільством.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко сьогодні під час обговорення проекту пенсійної реформи з представниками Київської, Чернігівської та Житомирської областей.

«Абсолютно зрозуміло, що альтернативи пенсійній реформі сьогодні немає. Бо дві третини пенсіонерів отримують пенсії менше 1000 гривень, а дефіцит Пенсійного фонду — значний. І цю недоїмку доводиться компенсувати за рахунок держбюджету, відбираючи ресурси у лікарів і вчителів, відмовляючись від державних інвестицій та створення нових робочих місць. Солідарна система себе вичерпала і нам потрібно її реформувати», — зазначив Сергій Тігіпко.

За словами урядовця, діюча однорівнева система пенсійного забезпечення дуже вразлива перед зовнішніми викликами. Під час кризи, коли рівень безробіття значно зріс, зарплати знизилися і багато підприємств перейшло до виплат у конвертах, пенсійна система не змогла б функціонувати без постійно зростаючої бюджетної підтримки.

«Якщо ми хочемо мати стабільну ситуацію з виплатами пенсій у середньостроковій перспективі, якщо ми хочемо підвищувати пенсії для найстарших пенсіонерів, тих, хто вже не може працювати, ми повинні зробити відповідні кроки», — підсумував Сергій Тігіпко.

Як повідомлялося раніше, проведення консультацій з громадськістю заплановано на січень та лютий. На цей період плануються також зустрічі з представниками профспілок та організацій роботодавців, працівників системи соціального захисту та інших громадських об’єднань. Їх результати будуть винесені на обговорення у Верховній Раді під час розгляду законопроекту про пенсійну реформу в країні.

Читайте также по теме