ГолосUA
09:20 08/12/2009

Металурги хочуть заробити на «зеленому» тарифі

Верховній Раді пропонують застосувати «зелений тариф» до енергії, виробленої з доменного газу. Однак експерти кажуть, що держбюджет має підтримувати лише справжню «зелену енергетику», а не металургійні та хімічні заводи.

Парламентський комітет з питань паливно-енергетичного комплексу рекомендує Верховній Раді внести зміни до законодавства, яке встановлює «зелені» тарифи на вироблену електроенергію. Депутати пропонують поширити його дію й на доменний газ, який отримується від промислового виробництва на металургійних і коксохімічних підприємствах.

Директор компанії з дослідження ринку альтернативних видів палива Віталій Давій наголошує, що цю ініціативу у парламенті просуває потужне металургійне лобі. «Зелений тариф — це дуже смачний пряник. І багато хто хоче від нього відкусити. Я не думаю, що сюди треба в гіпертрофованому вигляді притягувати будь-що. Я не вважаю доменний газ альтернативним, тим більше зеленим і екологічно чистим видом палива»,- сказав Давій. На його думку, масове використання «зеленого тарифу» може створити «дірку» у держбюджеті, яку доведеться латати коштом споживачів, збільшивши ціни на електроенергію. А це, на переконання експерта, зруйнує систему відновлювальної енергетики в Україні, яка ледь почала формуватися.

«Зелений тариф — це винагорода тим проектам, які мають на меті зменшувати кількість сміття, відходів, біомасу для генерації теплової чи електричної енергії та зменшувати екологічне навантаження на довкілля»,- зауважив Віталій Давій. Він впевнений, що це дасть більше користі як Україні, так і іншим країнам світу, аніж політичні домовленості про зменшення викидів парникових газів на кліматичному саміті у Копенгагені.

За матеріалами: "Німецька хвиля" />  

Читайте также по теме