ГолосUA
13:13 27/10/2008

Микола Оніщук вважає події в Київському адміністративному суді — кризою

 

Міністр юстиції Микола Оніщук вважає блокування роботи Київського апеляційного адміністративного суду (КААС) депутатами — конституційно-правовою кризою. Про це він сьогодні заявив, як передав кореспондент Голос.UA, на прес-конференції в Києві.

За словами міністра, «судова влада повинна бути захищена всім авторитетом держави, в тому числі й примусом, від варіанту такого побутового перешкоджання її роботі».

Міністр підкреслив, що право перегляду рішень окружних судів має тільки апеляційний суд, а саме КААС. «Його право компетенції та юрисдикції територіального предмету не ставиться під сумнів».

Виходячи з цього Оніщук підкреслив, що «Україні необхідна судова реформа, яка складатиметься із, зокрема, зміни системи доступу до суддівської професії, притягнення до відповідальності суддів тощо».

Також він зазначив, що справа щодо конституційності акту глави держави про розпуск Верховної Ради буде розглянуто виключно у Конституційному суді.

При цьому міністр висловив надію, що «незалежно від цих мотивів, які присутні в діях тих чи інших суддів і судів, вони утримуються від прийняття рішень у справі, де загальні судді не мають юрисдикції».

Крім того у світлі подій в КААСі Микола Оніщук висловив впевненість у тому, що депутатську недоторканність потрібно відмінити. «Є абсолютно очевидним, що жодна посадова особа держави, включаючи міністрів, депутатів та інших представників влади, не мають права здійснювати будь-яку протиправну діяльність».

 

Читайте также по теме