ГолосUA
17:08 10/06/2009

Міллер розповів, чому «Газпром» судиться із «Нафтогазом»

Завдання арбітражного розгляду «Газпром» і «Нафтогаз України» у Стокгольмі полягає не у покаранні компанії, а в тому, щоб застрахувати себе від ризиків щодо можливих російсько-українських газових криз. Про це заявив голова «Газпрому» Олексій Міллер, пише «Кореспондент».

О. Міллер, зокрема, заявив, що «процес відбувається ні так, ні сяк». /> «Наше завдання, передусім, полягає у тому, щоб убезпечити себе від майбутніх криз, щоб уникнути тих ризиків, які є на сьогоднішній день. Завдання не у тому, щоб когось покарати», — сказав він.

Водночас він нагадав, що прямі втрати «Газпрому» від січневої транзитної кризи склали понад $2 млрд.

Нагадаємо, Газпром 16 січня, тобто до підписання 19 січня 2009 року газових угод із «Нафтогазом України», звернувся із проханням про арбітраж до Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма. Причина — транзит російського природного газу через територію України.

У заявленій вимозі «Газпрому» була вказівка на те, що між «Нафтогазом України» і «Газпромом» існує довгостроковий контракт про обсяги й умови транзиту російського природного газу через територію України на період з 2003 до 2013 роки і відповідні доповнення до нього.

Згідно з цим документом, на думку «Газпрому», відповідач — «Нафтогаз України» — не лише «не дотримувався юридичних зобов’язань щодо транзиту природного газу через територію України до Європи», але ще і вилучав транзитний газ.

У Стокгольмському арбітражі «Газпром» просив, зокрема, зобов’язати відповідача відновити і продовжувати виконання своїх зобов’язань з надання послуг транзиту позивачеві відповідно до умов довгострокового контракту.

Також «Газпром» просив визнати вилучення відібраного газу порушенням довгострокового контракту і зобов’язати відповідача повернути позивачеві відібраний газ (або його еквівалент).

Крім того, «Газпром» надіслав до Стокгольмського арбітражу додатковий лист з уточненням позовних вимог. Останній пункт у ньому описаний цифрою у 100 тис. євро.

У «Нафтогазі» вважають, що заявлені «Газпромом» вимоги «є необґрунтованими і категорично відхиляються Нафтогазом «на процесуальних і формальних підставах, а також на підставі по суті».

У документі також наголошено, що «Нафтогаз» залишає за собою право подати зустрічний позов проти «Газпрому» у разі, якщо арбітражна тяганина буде продовжена.

 

Читайте также по теме