ГолосUA
16:16 11/06/2009

Мільярдерів в Україні поменшало

З-поміж 24 українських мільярдерів на сьогоднішній день залишилося лише четверо.

Про це сьогодні під час презентації рейтингу п’ятдесяти найбагатших українців повідомив головний редактор журналу «Корреспондент» Віталій Сич, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, з 24 мільярдерів у 2008 році у списку найбагатших залишилося лише 4. Це традиційно донецький бізнесмен Ренат Ахметов, його дніпропетровський колега Ігор Коломойський ($9,6 млрд. та $2,3 млрд. відповідно) та два інших вихідця із Дніпропетровська — Віктор Пінчук ($2,2 млрд.) та Геннадій Боголюбов ($1,7 млрд.).

Як наголосив Сич, незважаючи на те, що активи Р.Ахметова впали на 70%, він і досі залишається не лише найбагатшою людиною країни, а й найбагатшим на пост-радянському просторі. Статок найближчого конкурента Р.Ахметова, росіянина Михайла Прохорова оцінюється у суму на 100 млн. меншу. За словами Сича, лідером падіння з початку 2009 року став Роман Лунін, власник мережі супермаркетів «Велика кишеня», його статок скоротився у 11 разів.

Як зазначив редактор, швидкість падіння капіталу українських мільярдерів та мільйонерів цього року — втричі більша, ніж на світовому рівні в середньому. Вони збідніли на 75%, світові ж багатії за останні 12 місяців, за статистикою журналу «Forbes», в середньому втратили лише 23% активів.

«В цілому крах українських промисловців та підприємців був закономірним, адже своїм неймовірним зростанням напередодні кризи вони були зобов’язані західним кредитам та гарним цінам на метали», — зазначив Сич.

Розрахунки для журналу проводилися фінансовими спеціалістами інвестиційної компанії «Dragon Capital» відповідно до узгодженої системі оцінок активів, що базується на ринковій капіталізації підприємств та методі порівняльних оцінок.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме