ГолосUA
12:49 07/10/2010

Мін’юст посилив відповідальність нотаріусів та адвокатів за участь в операціях з відмивання грошей

Нотаріуси, адвокати та інші суб’єкти господарювання, що надають юридичні послуги, вживатимуть низку запобіжних заходів при здійсненні операцій з країнами, які не виконують рекомендацій міжнародних організацій у сфері боротьби з відмиванням доходів. 

Відповідний наказ, яким затверджується Положення про процедуру застосування запобіжних заходів щодо країн, які не виконують або неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомили у прес-службі відомства.

Наказ видано на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» (у редакції від 18 травня 2010 року).

Дія наказу поширюється на нотаріусів, адвокатів та суб’єктів господарювання, що надають юридичні послуги.

Нотаріуси та адвокати мають право відмовитися від проведення дій у разі, якщо операція міститиме ознаки такої, що згідно із Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» підлягає фінансовому моніторингу. Про відмову у проведенні фінансової операції повідомлятиметься Держфінмоніторингу.

Нотаріуси та адвокати матимуть також право зупинити проведення фінансової операції клієнтом з ризикованої країни у разі, якщо така операція міститиме ознаки, передбачені Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Читайте также по теме