ГолосUA
19:05 28/01/2010

МінАПК: частка імпортної сільгосптехніки на внутрішньому ринку України складає до 80%

У вітчизняних сільськогосподарських виробників заберуть преференції на придбання сільгосптехніки іноземного виробництва.

Про це заявив міністр промислової політики України Воллдимир Новицький, повідомили ГолосUA у прес-службі відомства.

За його словами, останніми роками спостерігається тенденція до різкого збільшення ввозу до України закордонної техніки. “З 2000 року імпорт зріс майже у 17 разів, а власне виробництво лише у 3,6 рази”, — сказав він, додавши, що сільгоспвиробники для цього використовували надані їм державні преференції, що веде до підтримки із Державного бюджету України іноземного виробника і не стимулює розвиток власного виробництва.

“Тому урядом за пропозицією Мінпромполітики було прийнято постанову, якою заборонено використання сільгоспвиробниками державних преференцій на придбання імпортної техніки”, — зазначив він, підкресливши, що в результаті таких дій обсяги імпортованої техніки зменшилися в 4 рази.

“Але, незважаючи на таке значне зменшення імпорту, та враховуючи обсяги експорту вітчизняної техніки, частка імпортної сільгосптехніки на внутрішньому ринку України складає до 80%. Тож для урегулювання та знаходження спільних рішень в усіх питаннях запропоновано створити робочу групу, до якої увійдуть представники підприємств замовників та виробників сільськогосподарської техніки”, — зазначив він. />  
За словами міністра, Україна має потужну систему машинобудування, тому політика всіх органів виконавчої влади має бути спрямована на підтримку вітчизняних виробників.

Зараз на складах підприємств і в дилерів є 1648 тракторів, 1525 знарядь для обробітку ґрунту, 1520 сівалок, 84 машин для внесення добрив, а також достатня кількість запасних частин.

 

Читайте также по теме