ГолосUA
13:18 16/05/2010

Мінфін: найнижчі пенсії потрібно підвищити, а високі — заморозити

Скорочувати розрив у пенсійному забезпеченні необхідно за рахунок підвищення найнижчих пенсій і заморожування високих, заявила в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» замміністра фінансів Тетяна Єфименко.

У той же час, вона підкреслила, що до питання про урізання пенсій держслужбовцям потрібно підходити зважено.

«Колись держслужбовцям було сказано: ви будете отримувати маленьку зарплату, але вам гарантоване гідне пенсійне забезпечення. Орієнтуючись на невисокий дохід, держслужбовці водночас не пов’язані з ризиками бізнесу. Та й не кожна людина має здібності до підприємницької діяльності», — відзначила вона.

Замміністра підкреслила, що значна різниця між групами найбагатших і найбідніших — це один з головних чинників, який створює політичну і соціальну нестабільність. Тому, щоб не було загрози соціальних потрясінь, співвідношення між найвищими і найнижчими доходами має скорочуватися, переконана Єфименко.

«Треба йти шляхом зростання мінімальних доходів, підтягуючи їх до вищої планки. І таким шляхом ми йдемо — може, не з тієї швидкістю, з якою хотілося б. Це — принципова позиція», — підкреслила вона.

Щодо джерел покриття дефіциту Пенсійного фонду, замміністра відзначила, що Мінфін вважає, що малий і середній бізнес повинен платити пенсійні внески з мінімальної заробітної плати. «І це той крок, що дасть змогу скоротити дефіцит Пенсійного фонду», — переконана Єфименко.

 

Читайте также по теме