ГолосUA
08:35 17/10/2008

Міністерство оборони США виділяє Україні 175 мільйонів доларів для боротьби з біотероризмом

Міністерство оборони США виділяє Україні 175 мільйонів доларів для боротьби з біотероризмом.

Як пише газета «Дело», на ці гроші американці планують облаштувати в Україні хімічні лабораторії, а також побудувати сховище для патогенних мікроорганізмів.

Агентство міністерства оборони США з питань зменшення загрози уже підписало контракт з компанією Black & Veatch, яка займається розробкою та налаштуванням електронної системи спостереження за захворюваннями. Black & Veatch забезпечить українські лабораторії новим діагностичним устаткуванням, за допомогою якого можна буде вчасно виявити особливо небезпечні патогенні мікроорганізми, попередити епідемії і потенційні пандемії, що можуть виникнути внаслідок біотероризму.

Згідно з планами американців, в Україні побудують постійне безпечне сховище для мікроорганізмів на базі одного з діючих науково-дослідницьких інститутів. Це вже друга фаза Програми зменшення біологічної загрози в Україні.

«Американці вважають, чим більше країн боротиметься з біохімічним тероризмом, тим більшою буде безпека США», — сказав експерт з Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Міхаіл Самус. Він переконаний, що це дуже корисно для України в умовах постійного недофінансування бюджету програми спеціальних служб України.

«Безумовно, проблема попередження загрози біотероризму важлива для нашої країни. Особливо актуальною вона стає зі вступом України до Світової організації торгівлі, також необхідна вона для нашого аграрного комплексу», — зазначив експерт з питань біотероризму Ігор Корнілов. На його думку, програма зіграє позитивну роль для захисту наших виробників на європейському ринку.  

«Питання безвізового режиму та відкриття всіх кордонів вимагає від нас бути готовими до контролю та випадків переміщення цих небезпечних речовин. Україна самостійно не здатна забезпечити безпеку від біотерористів», — вважає екс-командуючий МВС України Володимир Безкоровайний.

У той же час деякі вітчизняні експерти переконані, що за допомогою цієї програми американці намагаються проникнути у внутрішню систему нашої держави. «Як на мене, все це робиться з однією метою — Україна ще має напрацювання, які можна вкрасти», — вважає військовий експерт Олександр Маначинський.

 

Читайте также по теме