ГолосUA
13:49 25/09/2009

Міністерство охорони здоров’я звинуватило свої управління в регіонах у фінансових порушеннях

Окремі регіональні органи охорони здоров’я не дотримуються вимог щодо планування потреби в лікарських засобах та виробах медичного призначення, а також їх використання.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бідний у ході селекторної наради, присвяченої питанням використання державних коштів та майна установами, організаціями та підприємствами, що належать до сфери управління МОЗ України.

За словами заступника міністра, у МОЗ працюють фахівці Контрольно-ревізійного управління, яке планує провести відповідні перевірки в усіх областях. За інформацією начальника Контрольно-ревізійного відділу МОЗ України Станіслава Трута, протягом першого півріччя 2009 року здійснено моніторинг та перевірки стану виконання державних програм та ефективності використання коштів, що спрямовуються на їх фінансування, перевірки раціонального використання закуплених МОЗ України в централізованому порядку лікарських засобів, виробів медичного призначення, медичної техніки, санітарного автотранспорту.

Заступник міністра піддав жорсткій критиці роботу обласних управлінь охорони здоров’я, які мають залишки обладнання, вакцин, препаратів, невчасно надають звітну інформацію та не ефективно використовують виділені державою кошти.

Згідно з проаналізованою інформацією встановлено, що в регіональних протитуберкульозних закладах знаходяться в залишках протитуберкульозні препарати, придбані за кошти державного бюджету 2004-2007 років та поставлені в рамках централізованого постачання на суму 5639,7 тис. грн. Йдеться про протитуберкульозні заклади Донецької, Житомирської, Дніпропетровської, Київської, Луганської, Львівської, Харківської областей.

Перевіркою встановлено, що станом на 1 вересня 2009 року не введено в експлуатацію 3 одиниці медичного обладнання на загальну суму 4,5 млн. грн., отриманого лікувально-профілактичними закладами Київської, Кіровоградської та Черкаської областей. Так само не введеним в експлуатацію в Україні залишається медичне обладнання на суму 87 млн. грн., закуплене за кошти державного бюджету 2008 року.

Заступник міністра вніс пропозицію, аби заявки, що формуються регіонами на забезпечення обладнанням, препаратами, вакцинами, тощо, в обов’язковому порядку візувалися головами облрад чи губернаторами. За його словами, це дозволить підсилити відповідальність місцевих органів влади за ефективне використання державних коштів, виділених на охорону здоров’я громадян.

За матеріалами: РБК-Україна

 

Читайте также по теме