ГолосUA
07:40 14/04/2010

Міністр агрополітики обговорив з послом Білорусі питання співробітництва в галузі сільського господарства

Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк провів переговори з Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Білорусь в Україні Валентином Величком.

Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Сторони обговорили сучасний стан співробітництва між країнами в аграрній сфері, можливі шляхи розширення та поглиблення двостороннього співробітництва в галузі тваринництва, рослинництва, харчовій промисловості та сфері сільськогосподарського машинобудування.

Микола Присяжнюк висловив стурбованість значним збільшенням поставок білоруської тваринницької продукції та цукру на український ринок, що аж ніяк не додає позитиву розвитку аграрного сектору України.

У 2009 році імпорт в Україну білоруської тваринницької продукції склав 69,77 мільйона доларів США, що майже на 22% більше, ніж у попередньому році. Згідно діючого в нашій країні законодавства дозволяється ввезення в Україну лише м’яса та м’ясосировини із тварин, які вирощені на території країни-експортера. На жаль, більшість проінспектованих переробних підприємств Республіки Білорусь не дотримуються цих вимог. Крім того, українську сторону турбують питання демпінгових цін на білоруську тваринницьку продукцію.

Щодо врегулювання поставок цукру в Україну питання неодноразово обговорювалося під час консультацій різного рівня, але конкретні рішення та шляхи вирішення проблеми не були знайдені.

«Мінагрополітики щиро сподівається на вирішення проблемних питань та розширення українсько-білоруського співробітництва в галузі АПК, –зазначив Микола Присяжнюк. – Конкретні шляхи активізації співробітництва полягають, зокрема, у проведенні обома сторонами інспектування підприємств, які зацікавлені у поставках безпечної та якісної тваринницької продукції на ринки України та Республіки Білорусь; у погодженні питання щодо цінових параметрів ввозу в Україну білоруської молочної продукції; у визначенні позиції відносно кількісних поставок білоруського цукру».

За результатами зустрічі сторони узгодили питання щодо здійснення взаємних візитів міністрів сільського господарства обох країн та участі у міжнародних аграрних заходах, досягли домовленості щодо проблемних питань на рівні міністрів обох країн, винайти взаємоприйнятний механізм здійснення торгівельних операцій між Україною та Республікою Білорусь. Також досягнуто домовленості про перспективний напрямок співпраці між обома країнами в галузі сільськогосподарського машинобудування, зокрема створення спільного підприємства на базі ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» з виробництва зернозбиральних комбайнів.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк звернувся до  Посла з проханням посприяти участі Міністра сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь в ХXІІ Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарку “Агро-2010” та запропонував залучити представників аграрного комплексу Республіки Білорусь для участі у цьому заході. />  

 

Читайте также по теме