ГолосUA
19:25 15/12/2008

Міністр МНС переконаний, що фінансова криза не завадить добудувати нове «Укриття»

Міністр МНС Володимир Шандра переконаний, що світова фінансова криза ніяк не вплине терміни будівництва нового об’єкту «Укриття» над 4-им енергоблоком Чорнобильською АЕС.

Про це він заявив перед відбуттям на чергове асідання Асамблеї ради донорів Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки, яке відбулося сьогодні в штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку у Лондоні, повідомили у прес-службі МНС.

«Світова фінансова криза не вплине на плани та терміни фінансування будівництва нового безпечного конфайнменту на ЧАЕС», – заявив міністр МНС.

«Інфляція на цьому майже не відіб’ється, оскільки фінансування проекту здійснюється у валюті. Метал, наприклад, зараз подешевшав, тому дуже важко сказати, яка буде остаточна вартість проекту», – зауважив Міністр.

За його словами, країни-донори у разі подорожчання проекту або виникнення непередбачених ускладнень, зокрема, інфляції, готові дофінансувати потрібну суму.

Володимир Шандра також наголосив, що виконання всіх чорнобильських проектів контролює ЄБРР і двічі на рік звітує про використання коштів перед асамблею донорів.

«Контроль за використанням ресурсів дуже суворий, і це надає впевненості, що плани закінчити будівництво нового безпечного конфайнменту до літа 2012 року будуть виконані. Зараз ми йдемо чітко за графіком», – підкреслив В.Шандра.

«Нове «Укриття» – дійсно унікальний об’єкт і за розмірами, і за умовами, в яких він будується», – переконаний Володимир Шандра.

Міністр висловив сподівання: на черговій асамблеї країн-донорів буде прийнято рішення про суттєве наповнення Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки.

Нагадаємо, що 15-го травня цього року ЄБРР прийняв рішення виділити на Фонд «Укриття» 135 мільйонів євро, а 15-го липня на засіданні Ради країн-донорів «вісімка» ухвалила постанову про надання ще 60 мільйонів євро. 

Читайте также по теме