ГолосUA
09:45 16/03/2010

Міністри фінансів єврозони домовились про допомогу Греції

Греція, яка погрузла в боргах, може розраховувати на фінансову допомогу інших країн єврозони – якщо така допомога справді буде потрібна. Міністри фінансів єврогрупи домовилися про умови рятівного плану.  

Після п’ятигодинної зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, що відбувалася в Брюсселі, в понеділок пізно ввечері до журналістів нарешті вийшов голова єврогрупи Жан-Клод Юнкер. Він лаконічно заявив: «Греції нададуть допомогу, якщо вона її потребуватиме».

План передбачає можливість білатеральної підтримки Афін з боку країн валютного союзу. «Всі члени єврозони долучаться до такого колективного напруження сил», — запевнив Юнкер, який одночасно є прем’єр-міністром і міністром фінансів Люксембургу. За його словами, всі пропозиції повністю відповідають угоді Євросоюзу, яка забороняє одним країнам брати на себе борги інших держав.

Остаточне рішення стосовно допомоги для Греції мають ухвалити державні й урядові лідери країн Європейського союзу. Наступна така можливість – під час саміту 25-26 березня. Але ще важко сказати, чи справді нею скористаються, оскільки, як зауважив Юнкер, ще потрібно з’ясувати низку технічних деталей.

Саме про деталі рятівного плану, як, наприклад, обсяг фінансової допомоги, прем’єр-міністр Люксембургу говорити не став. Ще раніше просочилася інформація, що дискусія начебто ведеться навколо 20-25 мільярдів євро. Таку суму Греція потребуватиме в травні, аби профінансувати обслуговування боргів, які сягають 300 мільярдів євро.

Голова єврогрупи ще раз повторив свій прогноз, що Греція можливо взагалі не скористається рятівним пакетом, оскільки спрацюють її амбітні плани, спрямовані на заощадження державних фінансів. «Мені здається, що нам цей інструмент буде не потрібен, оскільки заходи грецького уряду переконують, і фінансові ринки теж мають повірити в них», — сказав Юнкер. Справді, Греція поки що не зверталася з проханням про надання їй фінансової допомоги.

Міністри фінансів країн єврозони у своїй письмовій заяві схвально відгукнулися про заходи, які уряд в Афінах удосконалив під тиском ЄС на початку березня. Кабінет міністрів Греції сподівається ще цього року за рахунок скорочення зарплат для державних службовців і підвищення податків зменшити державний дефіцит із 12,7 відсотка до 8,7 відсотка.

Під час вечірнього засідання в Брюсселi міністри фінансів говорили й про шляхи зменшення різниці в конкурентоздатності окремих країн, які входять до єврозони. Це і є саме тією проблемою, з якою зіткнулися деякі народні господарства під час економічної кризи. Комісар ЄС з економічних питань Оллі Рен запропонував країнам, які мають проблеми з експортом, як Греція, сприяти його розвитку шляхом зменшення витрат на зарплати й нижчих цін. Країни із занадто великим обсягом експорту, як Німеччина, натомість, на думку Рена, повинні провести реформи задля пожвавлення попиту на внутрішньому ринку.

За матеріалами "Німецької хвилі" 

 

Читайте также по теме