ГолосUA
07:00 17/12/2009

Міністри закордонних справ Україна та Польщі розповіли про проекти у рамках Східного партнерства

Міністри закордонних справ Україна та Польщі у спільному інтерв’ю розповіли про проекти у рамках Східного партнерства в ефірі «5 каналу.

«У нас відбулася плідна зустріч міністрів закордонних справ на рівні Європейського Союзу, на якій були обговорені шляхи фінансування виконання програм Східного партнерства. Є три поля, на яких розвивається партнерство – це вільна торгівля, безвізовий режим та сектор проектів, на які виділяється 600 мільйонів євро. Це енергетичні проекти, навчання громадян європейського права, безпекові та інші проекти», — повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Голова українського МЗС Петро Порошенко висловив подяку Польщі за співпрацю.

«Я вдячний польським колегам, бо Польща та Швеція є ініціаторами Східного партнерства», — сказав він.  

П. Порошенко також розповів про переваги, які вже має Україна від програми Східного партнерства: «Україна є лідером Східного партнерства. І левову частину тих переваг, яке воно пропонує, ми вже маємо. Зокрема лібералізацію візового режиму з ЄС, по великій групі товарів ми маємо преференційний режим торгівлі, і ведемо переговори з ЄС про зону вільної торгівлі».

Голова українського МЗС повідомив про реалізацію наступних планів.

«Вже зібрано 90 мільйонів євро і додасться ще 30 мільйонів для реалізації проектів по енергозбереженню, що повинно покращити стан економіки України. У програмі облаштування кордонів планується створити спільні українсько-польські пункти пропуску, що прискорюватимуть товарообмін і проходження людей за рахунок одної перевірки на кордоні. Польські підприємці в умовах кризи на 24% збільшили інвестиції в Україну за останній рік. Ми домовилися працювати над розширенням мережі польських консульств в Україні», — сказав Петро Порошенко.

І. Носальська

 

Читайте также по теме