ГолосUA
09:26 01/10/2009

Міноборони на Харківщині підірве 50 тонн пороху

Міністерство оборони вирішило утилізувати поблизу Лозової (Харківська область) 50 тонн пороху.

Військові звернулися до керівництва області з проханням дозволити викиди шкідливих речовин висадити в повітря. На арсеналі, де в серпні минулого року через пожежу почали вибухати снаряди, військові знайшли близько 100 тонн непридатного пороху. Половину знищили минулого року. Решту підриватимуть найближчим часом.

Знищувати речовину будуть на полях поблизу військового полігону — по 400 кілограмів на добу. За словами заступника начальника управління логістики Південного оперативного командування Олександра Синенка, така кількість нікому не нашкодить: ані самим військовим, ані жителям найближчих населених пунктів — Лозової і Катеринівки.

У той же час захисники навколишнього середовища б’ють на сполох. «Навіть якщо розділити всю кількість пороху на частини, речовини, які утворюються після його спалювання, можуть нашкодити людям і навколишньому середовищу», — розповіли фахівці Харківського інституту екології і соціального захисту.

За словами екологів, при згоранні пороху — нітрату целюлози — в повітря миттєво виділяється азот, чадний і вуглекислий гази та вода. Якщо спалити один кілограм вибухової речовини, в повітрі утворюється до восьми кубометрів шкідливих газів.

Шкідливі речовини, які опиняться в повітрі після знищення пороху, за словами декана еколого-валеологічного факультету Юрія Маркова, можуть привести до важких хвороб рослин, тварин і людей.

За даними військових, на арсеналах України накопичилися близько трьох тисяч тонн непридатного пороху. І його теж потрібно знищувати.

За матеріалами: «Медіапорт»

 

Читайте также по теме