ГолосUA
09:19 08/08/2010

Міноборони обіцяє, що ситуація з арсеналом у Лозовій більше не повториться

Міністр оборони України Михайло Єжель разом з представниками місцевих органів влади і самоврядування Харківської області, очолюваними губернатором Харківщини Михайлом Добкіним, відвідали 61-й арсенал Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, розташований у Лозовій.

Про це повідомили у прес-службі Міноборони.

Разом з керівниками області та представниками підрозділів МНС керівник оборонного відомства здійснив обліт території 61-го арсеналу, візуально ознайомившись з територією цієї військової частини. Після цього робоча група побувала на технічній території арсеналу, де її члени оглянули місця та умови зберігання вцілілих після надзвичайної події 2008 року боєприпасів та попередньо ознайомились з місцями знаходження розкиданих по технічній території боєприпасів, де в майбутньому працюватимуть фахівці підрозділів розмінування Збройних Сил та МНС.

У приміщені штабу військової частини під керівництвом Міністра оборони України Михайла Єжеля відбулася підсумкова нарада, на якій було визначено об’єм та напрямки проведення подальших робіт на території арсеналу.

Як відзначив Михайло Єжель, небезпека виникнення пожеж на території військової частини підвищується за рахунок того, що більше 41 тисячі тонн снарядів залишаються розкиданими на території. Щоб запобігти серйозним пожежам, для охорони та патрулювання периметру технічної території 61-го арсеналу буде додатково залучено військовослужбовців з Харківського гарнізону.

"На першому етапі на арсенал вже з понеділка будуть залучені додаткові сили – два вертольоти на чергуванні зі спеціальними ємностями для гасіння пожежі з повітря. Також технічною територією частини буде прокладено спеціальний гідрант, який дасть можливість у будь-якій точці швидко підключити рукави і локалізувати спалахи пожеж. Крім цього, тут знаходиться на постійному чергуванні спеціальний потяг для пожежогасіння, який надала у користування “Укрзалізниця”. Це єдиний в Україні подібний потяг, що використовується виключно у надзвичайних ситуаціях. Ми зробимо все можливе, щоб не допустити пожежі на 61-му арсеналі", – підкреслив Міністр оборони.

Як наголосив Михайло Єжель, усі означені заходи реалізовуватимуться вже з понеділка, 9 серпня, і до кінця наступного тижня ця робота буде завершена.

Як також повідомив Міністр оборони України, найближчим часом на території 61-го арсеналу у Лозовій почнуться саперні роботи, адже Кабінет Міністрів України вже виділив перші 22 мільйони гривень на розмінування території військового об’єкту.

Саперні роботи розпочнуться відразу ж, коли на території військової частини буде встановлено повний контроль над пожежною безпекою. В роботах будуть задіяні співробітники МНС, які добре проявили себе під час розмінування складів у Новобогданівці, а придорожню зону знешкодять саперні підрозділи Збройних Сил України.

У свою чергу, голова Харківської ОДА Михайло Добкін поінформував про те, що облдержадміністрація наступного тижня надасть трактор для проведення земельних робіт на території 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України.

Наприкінці робочої поїздки керівник оборонного відомства та голова обласної держадміністрації зустрілися з тими жителями Лозової, будинки яких розташовані на адміністративній території арсеналу і зазнали пошкоджень під час вибухів 2008 року. Михайло Добкін і Михайло Єжель поспілкувалися з місцевими мешканцями і запевнили, що незабаром їх буде переселено у нові оселі.

 

Читайте также по теме