ГолосUA
16:29 16/09/2009

Міноборони підписало угоду з ОБСЄ про утилізацію ракетного палива

Міністерство оборони України підписало спільну угоду з ОБСЄ та трьома російськими заводами щодо утилізації запасів рідкого ракетного палива «меланж».

Про це повідомив кореспондент ГолосUA.

Тимчасовий в.о. міністра оборони України Валерій Іващенко, генсек ОБСЄ Перрин де Бришанбо разом із представниками трьох російських заводів — «Техноазот», завод імені Свердлова та Бійський олеумний завод — підписали тристоронній договір щодо утилізації рідкого ракетного палива «меланж», яке знаходиться на території України.

За словами В. Іващенка, угодою передбачено утилізація 3 168 тонн ракетного палива, які знаходяться на двох об’єктах у Івано-Франківській та Вінницькій областях.

Загалом на території України знаходиться близько 16 тисяч тонн цієї рідкої небезпечної речовини.

«Меланж» буде поміщений у залізничні вагони та переправлений до Російської Федерації шістьма залізничними складами та утилізований на її території.

На підготовку та перевезення Україна витратить 2,5 млн грн, інші кошти, які передбачені на саму утилізацію, надає ОБСЄ. Надана сума коштів не розголошується.

«Для нас це дуже важлива угода, це перший етап, яким передбачається утилізація понад трьох тисяч тонн «меланжу», який знаходиться поблизу населених пунктів… Взагалі меморандумом передбачається утилізація всієї кількості меланжу, який знаходиться на території України», — сказав Іващенко, додавши, що термін утилізації всього палива поки що невідомий.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме