ГолосUA
07:59 01/04/2009

Мінохоронздоров’я не знає, куди подіти 8 млн. доз індійської вакцини

Міністерство охорони здоров’я України не знає, як вчинити з 8 млн. невикористаних доз вакцини проти кору і краснухи, термін придатності якої закінчується у вересні цього року.

Про це повідомив «КоммерсантЪ-Україна» з посиланням на прес-секретаря Мінохоронздоров’я Людмилу Гордон.

За її словами, керівник оперативного штабу Мінохоронздоров’я Валерій Бєдний звернувся до Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) і Всесвітньої організації охорони здоров’я з інформацією про неможливість використання протягом 2009 року індійської вакцини для профілактики кору і краснухи. Проте остаточне рішення про те, як поступити з вакциною, так і не було прийнято.

«Утилізація вакцини з діючим терміном придатності — винятковий випадок в українській практиці, що вимагає внесення змін до законодавства. Більш того, утилізація вакцини, яка була передана нам ЮНІСЕФ як гуманітарна допомога, негативно позначиться на міжнародному іміджі України», — заявила Гордон.

При цьому в Мінохоронздоров’я виключають можливість продажу вакцини.

Нагадаємо, оперативний штаб Мінохоронздоров’я з вивчення наслідків проведення імунізації проти кору і краснухи представив завершальний звіт про свою роботу.

Штаб був створений 23 травня 2008 року для розслідування обставин смерті підлітка в Краматорську (Донецька область) після щеплення індійської вакцини проти кору і краснухи Trevisac виробництва компанії Serum Institute of India, Ltd. У звіті підтверджується висновок попередніх комісій про те, що смерть підлітка була викликана не вакциною, а «трагічним збігом обставин».

 

Читайте также по теме