Міносвіти не змінюватиме умов прийому до ВНЗ перед початком вступної кампанії

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України не буде вносити зміни до умов прийому абітурієнтів до вищих навчальних закладів перед початком вступної кампанії.

Про це повідомила головний спеціаліст Департаменту вищої освіти МОН Алла Рибалко на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Вона нагадала, що умови прийому абітурієнтів до вищих навчальних закладів України були затверджені наказом Міністерства освіти і науки від 19 жовтня №961, який містить усю необхідну інформацію про процедуру та вимоги до абітурієнтів. «Нині Міністерство не ініціює жодних змін до умов прийому, які вже є затвердженими у жовтні», — наголосила вона.

За її словами, порівняно з 2010 роком, вступна кампанія зазнає деяких змін, які передбачені у вищезгаданому наказі. «Але ці зміни носитимуть «косметичний характер» і про них ми вже неодноразово говорили. Зупинюся на деяких найбільш резонансних: по-перше, змінюються терміни вступної кампанії, вона розпочинається 1 липня і триватиме до 31 липня. По-друге, є випускники, які складатимуть екзамени при вступі до ВНЗ або проходитимуть творчі конкурси, для них прийом документів закінчується 17 та 22 липня відповідно», — нагадала А. Рибалко.

За словами головного спеціаліста Департаменту вищої освіти МОН, цього року також затверджений фіксований перелік конкурсних предметів для вступу на певний напрям підготовки за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавра» та «молодшого спеціаліста» на основі повної загальної середньої освіти. «Випускники, що мають повну загальну середню освіту, будуть подавати три сертифікати на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавра», перший з яких – українська мова та література, а другий і третій визначені переліком, затвердженим умовами прийому. Тобто кожен навчальний заклад вже не може самостійно встановлювати предмети, вони є визначеними Міністерством освіти та науки», — підкреслила А. Рибалко.

Головний спеціаліст Департаменту вищої освіти МОН також повідомила, що абітурієнти цього року мають право подавати сертифікати ЗНО будь-якого року: 2008, 2009, 2010 чи 2011. «Якщо, наприклад, абітурієнт складав українську мову чи будь-який інший екзамен у 2008, 2009 чи 2010 році і той результат його влаштовує, він буде зарахований при вступі до вищого навчального закладу», — підкреслила вона.

А. Рибалко наголосила на тому, що встановлено новий механізм зарахування до ВНЗ переможців 4-го етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призерам 3-го етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. «Їм при вступі нараховуються додаткові бали в тому випадку, якщо предмет, з якого вони є призерами чи переможцями, є профільним для обраної спеціальності», — підкреслила спеціаліст.

Читайте также по теме