ГолосUA
12:40 28/08/2009

Міносвіти: загальна середня освіта в Україні доступна, але неякісна

Загальна середня освіта в Україні є доступною, але якість її залишається на неналежному рівні, оскільки критерії якості освіти у середніх навчальних закладах лише створюються.

Це повідомив журналістам директор департаменту середньої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Єресько.

“Наша держава є однією з небагатьох країн світу, у якій повна загальна середня освіта є обов’язковою. Головною метою середньої освіти є підготовка дітей до успішного, конкурентоспроможного життя у сучасному суспільстві, просто забезпечити середньою освітою замало, тому МОН ставить перед собою завдання підвищення її якості”, — сказав Олег Єресько.

Зокрема, за словами представника МОН, старша школа з 1 вересня 2010 року масово стає профільною, тобто у дітей у звичайних загальноосвітніх школах з’явиться можливість обирати певні напрями навчання.

Іншим досягненням освітяни вважають те, що другий рік поспіль в Україні проводиться зовнішнє незалежне оцінювання, яке гарантує рівний доступ випускників до вищої освіти.

Серед проблем освіти керівник департаменту назвав недостатній рівень підготовки педагогічних кадрів, і наголосив, що ”якість освіти напряму залежить від якості вчителя”. Тому міністерство планує у співпраці з Інститутом післядипломної освіти запроваджувати спеціальні короткі курси перепідготовки вчителів.

Олег Єресько також повідомив, що у наступному навчальному році розпочнеться впровадження новітньої форми навчання, за яким освіта здійснюватиметься відповідно до потреб і можливостей кожної дитини.

У покращенні матеріальної бази, за словами представника міністерства, МОН свідомо віддавало перевагу навчальним закладам у сільській місцевості: 97% сільських та 93% міських шкіл забезпечені комп’ютерними класами, але проблема полягає у неналежній підготовці вчителів. Успішно виконується також програма “Шкільний автобус”.

Олег Єресько також розповів, що МОН працює над створенням електронних підручників та посібників з різних предметів.

І. Носальська

 

Читайте также по теме