ГолосUA
11:30 03/07/2010

Мінпаливенерго відповіло на закиди опозиції щодо рішення Стокгольмського суду

Незважаючи на факт оприлюднення рішення Стокгольмського арбітражу, позиція Міністерства палива та енергетики України залишається незмінною.

Про це повідомила прес-служба Міністерства палива та енергетики України.

У прес-службі нагадали, що Ю.Бойко підкреслив: "Віддати 11 мільярдів (кубометрів — ред.) з газового балансу країни неможливо. Віддати газ означає, що Україна не зможе закрити газовий баланс на зиму".

За словами міністра, для подальших дій необхідно отримати правову оцінку і виробити необхідні рішення. Відповідні документи надіслані на розгляд Голови уряду Миколи Азарова. Тому з боку Міністерства палива та енергетики України рішення Стокгольмського суду додаткових коментарів не потребує. Вся істерія навколо рішення Стокгольмського арбітражу свідчить про намагання представників минулої влади уникнути відповідальності за свої вчинки.

"Усі заяви Юлії Тимошенко відносно рішення Стокгольмського суду і 11 млрд кубометрів газу носять політичний характер і продиктовані особистою зацікавленістю Ю.Тимошенко уникнути відповідальності за дії, вчинені під час перебування на посту прем’єр-міністра. Дані заяви можуть розглядатися як тиск на правоохоронні органи і Міністерство юстиції України, які займаються правовою оцінкою дій минулого складу Кабінету Міністрів на чолі з Тимошенко, в тому числі й у сфері ПЕК", — зазначили у прес-службі Мінпаливенерго.

Нагадаємо, раніше міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що відповідь на запитання, куди поділися 11 мільярдів кубометрів газу і гроші, вилучені від його продажу, незабаром дадуть правоохоронні органи. "Одинадцять мільярдів кубів газу вилучили і вони кудись поділися, але жодна людина в нашій країні цього не відчула. Зараз розбираються, куди поділися ці 11 мільярдів кубів. Куди пішли гроші – це питання, яке зараз вивчають правоохоронні органи. Я думаю, що картина стане зрозумілою через місяць-два", — вважає Ю.Бойко.

Свою оцінку ситуації навколо рішення Стокгольмського арбітражу раніше дав Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Микола Азаров, зокрема, заявив наступне: "З цієї ситуації ми будемо, безумовно, виходити. Україна не має у своєму розпорядженні зараз ні газу, ні ресурсів, які можна було б спокійно віддати і відновити справедливість. Але, безумовно, рішення Стокгольмського трибуналу, як і будь-які рішення міжнародних судів, повинні нашими органами юстиції, нашими урядовими установами, які відповідають за цю сферу, бути уважно вивчені. Ставитися поверхнево до таких серйозних рішень не можна, оскільки це загальновизнаний орган для розгляду господарських суперечок, і невиконання рішення тягне за собою певні санкції".

Раніше Юрій Бойко чітко окреслив позицію щодо рішення суду про повернення газу: "Однозначно, ми нікуди нічого віддавати не будемо… Ми будемо шукати рішення, яке дозволить зберегти газовий баланс країни". />  

Читайте также по теме