ГолосUA
11:45 26/06/2009

Мінсім’ї запевняє, що криза не вдарила по народжуваності в Україні

В Україні збільшується народжуваність. Так, у 2008 році народилося на 8 відсотків дітей більше ніж у 2007 році. І кризові явища у державі ніяк не завадили цим позитивним і приємним тенденціям. До того ж на Заході України майже немає дитячих будинків, більшість сиріт всиновили. А половина матерів-героїнь проживає у Івано-Франківській області. Про це повідомила Людмила Денисова у програмі «Соціальна країна» на телеканалі «Рада».

На її думку, все це підтверджує правильність обраного уряду курсу на підтримку сімей з дітьми. Адже нині, як відомо, кожна родина в якій народилося немовля, або вони усиновили дитину, отримує державну допомогу в розмірі 12240 грн. – на першу дитину, 25000 грн. – на другу дитину, 50000 грн. – на третю і наступну дитину.

Як поінформувала Міністр, у порівнянні з виплатами сусідніх країн Україна лідирує. Так, у Росії при народженні дитини виплачують близько 2340 грн., у Білорусі – орієнтовно 3128 грн. на першу дитину і 4380 грн. – на другу та наступну, а в Молдові сім’ї отримують приблизно 680 грн. В Україні цього року фінансування допомоги передбачається на 29,5 відсотка більше, ніж торік.

Людмила Денисова також зазначила, що завдяки прийнятому 19 травня 2009 року Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» з 2010 року передбачається надання багатодітним сім’ям та їх дітям низки пільг.

Зокрема, як повідомила міністр, сім’ї матимуть 50-відсоткову знижку оплати за користування житлом, комунальними послугами та вартості палива (у разі, якщо будинки на мають центрального опалення) у межах норм, визначених законодавством. Також, багатодітні сім’ї матимуть право на позачергове встановлення телефону і сплачуватимуть половину від затверджених тарифів.

Для дітей з багатодітних сімей також передбачено ряд пільг, як то безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, щорічне медичне обстеження, компенсація витрат на зубопротезування, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, безоплатний проїзд (крім таксі); безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку.

 

Читайте также по теме