ГолосUA
17:54 07/09/2010

Мінтрансзв’язку сприятиме будівництву нового зернового терміналу у Іллічівському порту

Міністерство транспорту та зв’язку України розцінює намір корпорації Cargill та групи компаній Risoil збудувати новий зерновий термінал у Іллічівському морському торговельному порту як підтвердження інвестиційної привабливості вітчизняних портів. />  

Про це повідомили у прес-службі Мінтрансу.

Компанії планують створити спільне підприємство на території Іллічівського порту. У свою чергу, міністерство буде максимально сприяти якнайшвидшому втіленню цього інвестиційного проекту.
 

«Ми зацікавлені у нових будівництвах і модернізації власності портів за рахунок приватних інвесторів, адже це дасть змогу державним підприємствам стабільно працювати, приносити прибуток в бюджет та створити нові робочі місця», — зазначив Міністр транспорту та зв’язку України Костянтин Єфименко.
 

Зараз вже проходять консультації між представниками компаній, порту та міністерства щодо підготовки технічно-економічного обґрунтування будівництва. Проводиться попередній розрахунок необхідної потужності терміналу, його комплектації та розташування. Не виключається, що завдяки будівництву пірса комплекс зможе обробляти як зернові вантажі, так і рослинну олію. Попередній строк вводу комплексу в експлуатацію – 2013 рік.
 

На думку фахівців Мінтрансзв’язку, створення нових потужностей у Іллічівському порту сприятиме залученню інвесторів в інші проекти.
«Нам необхідно узгодити відповідні проектно-договірні документи та використати цей досвід як приклад співробітництва центральних і місцевих органів влади та державних підприємств з інвесторами у інших портах», — підкреслив голова Державної адміністрації морського і річкового транспорту Сергій Крижановський.
 

За попередніми оцінками, мінімальна потужність нового зернового терміналу може складати до 2 млн. тонн на рік, а за умови будівництва комплексу з перевантаження рослинної олії його потужність додатково може скласти до 1 млн. тонн на рік.
 

Нагадаємо, на території Іллічівського порту діє зерновий термінал, який має потужність 4 млн. тонн на рік. Ще один комплекс знаходитися у акваторії порту та має потужність 2 млн. тонн на рік. Крім того, на території порту працює комплекс з перевантаження рослинної олії потужністю 1,5 млн. тонн на рік.

 

Читайте также по теме