ГолосUA
15:34 05/07/2010

Місто Прилуки може залишитися без водоочисних споруд — у каналізацію викидають хімікати

Невідома хімічна речовина, що скидається в каналізацію міста Прилуки Чернігівської області, загрожує повному виведенню з ладу очисних споруд цього населеного пункту.

Як повідомив начальник комунального підприємства "Прилукитеплопостачання" Володимир Назим, поглинаючи весь кисень, отрута губить біологічно активний мул очисних і той спливає на поверхню. Що за речовина і звідки вона потрапляє в каналізацію, встановити не вдається. Фахівці припускають, що це — сполуки, які містять анілін і використовуються в поліграфічній та текстильній промисловості.

Небезпечні викиди, за словами В. Назима, розпочалися 6 червня. До сьогодні їх сталося уже шість, із яких три — буквально в останні вихідні. Невідомі скидають хімікат уночі, і стоки від нього чорніють. Аби не пропустити їх, машиністам каналізаційної насосної станції доводиться чергувати біля труби, фактично не зводячи з неї очей. До сьогодні більшу частину заражених стоків — 10 тис. кубометрів — вдалося спіймати й помістити в резервуари. Вода ж, яка пройшла далі, значно ускладнила роботу очисних споруд. У річку Удай, запевнив В. Назим, отрута ще не потрапила, але якщо її скидання триватиме й надалі, місто залишиться без очисних.

За останній місяць у Прилуках перевірили всіх виробників, котрі у своїй роботі використовують сполуки аніліну, однак ніяких порушень не виявили. Через ЗМІ пообіцяли винагороду за інформацію про шкідника, але й це не допомогло. Комунальники підозрюють, що зараження стоків — справа рук "тіньових" підприємців, хоча не відкидають і спробу диверсії. />  
Для відпрацювання спільних дій у боротьбі з небезпекою, що нависла над Прилуками, сьогодні на нараду до міста з’їхалися представники облдержадміністрації, обласних управлінь МНС, СБУ, МВС, ЖКГ, екології та санстанції.

За матеріалами: Укрінформ
 

Читайте также по теме