ГолосUA
05:47 02/08/2010

Міжнародні агентства підвищили рейтинги України до рівня 2008 року

Відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом призвело до підвищення її рейтингів. Агентство “Standard & Poor`s” втретє за поточний рік підвищило довгострокові рейтинги країни в іноземній і національній валюті.

Постійне поліпшення кредитних оцінок України збільшує можливості із залучення боргового капіталу як державою, так і приватними компаніями, зазначають експерти.

Як пише видання, агентство “Standard & Poor`s” (S & P) в п’ятницю підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України на один щабель: за зобов’язаннями в іноземній валюті — з В до В +, у національній валюті — з В + до ВВ-. Востаннє такий довгостроковий рейтинг Україна мала в червні 2008 року, коли через високу інфляцію його було знижено з ВВ-до В +. Примітно, що темпи зростання ВВП як у першій половині 2008 року, так і в першій половині 2010-го (оцінка Кабміну) становили 6,3%.

Короткострокові рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті S & P підтвердило на рівні В зі стабільним прогнозом. На один щабель підвищено рейтинг за національною шкалою — з uaA + до uaAA-. Рівень відшкодування боргу після дефолту підтверджено на рівні 4.

Агентство повідомило про готовність підвищити рейтинги України 22 липня, коли вніс їх до списку “CreditWatch” з позитивним прогнозом. Перегляд враховував підготовлюване схвалення радою директорів МВФ нової кредитної лінії для України на $ 15 млрд. Позитивне рішення фонд прийняв 28 липня, що дозволило S & P вже 30 липня оголосити про поліпшення рейтингу. "Програма МВФ збільшить шанси реалізації стабілізаційних заходів, що підвищить стійкість української економіки та фінансів суспільного сектору", — заявив кредитний аналітик “S & P” Кай Штукенброк.

Програма МВФ підвищує стійкість зовнішньоекономічних показників України шляхом забезпечення фінансування в іноземній валюті, вважають в S & P. Виходячи з цих же очікувань, на початку липня агентство “Fitch” підвищило довгострокові рейтинги дефолту емітента України в іноземній і національній валюті з B-до B (рівень до лютого 2009 року). Агентство ”Moody`s” не змінювало суверенні рейтинги України з травня 2009 року, коли їх було знижено до рівня B2.

За матеріалами: Комерсант-Україна />  

Читайте также по теме